Подељена прва „држављанства Либерланда“

„Председник Либерланда“ Вит Једличка поделио је прва „држављанства“ ове фиктивне државице надомак Бачког Моноштора у Србији и Змајевца у Хрватској.

„Држављанства“ је поделио онима који су се синоћ окупили и покушали да дођу до острва на западној обали Дунава, где је Једличка прогласио државу.

Хрватска гранична полиција им, како преноси хрватски портал Индекс, сасвим очекивано, није допустила одлазак на острво у Дунаву, као ни многима који су то раније покушали.

Једличка и нови држављани „Либерланда“ зато нису ни дошли на територију своје „државе“ па су се окупили у ресторану у Бачком Моноштору.

Оснивач „Либерланда“ је фотографије уручивања држављанстава и забаве објавио на Фејсбук страници „Либерланда“.

Једличка је за 1. мај најавио почетак насељавања „Либерланда“ и поделу првих 100 почасних држављанстава за првих сто људи који дођу.

„Насељавање“ ће потрајати читав викенд, а због тога што им хрватска полиција не допушта одлазак на острво, они ће се окупљати у Бачком Моноштору, а не у Батини, као што је првобитно планирано, наводи Индекс.

Једличка је претходно за Танјуг изјавио да је на забаву коју је организовао јуче поводом оснивања своје фиктивне „државе“, позвао све председнике света, што укључује, како је истакао, председнике САД и Русије, као и шефове српске и хрватске државе.

Он је напоменуо да је позив председницима упућен објавом на сајтовима Си-Ен-Ен и Раша тудеј.

Позив је упућен и за 7.000 од укупно, како тврди, 300.000 апликаната за држављанство „Либерланда“.

Он је још најавио да ће у наредном периоду настојати да организује „опште изборе“ у тој „самопроглашеној држави“.

„После тога, имаћемо устав који заиста ограничава моћ владе“, рекао је Једличка 29. априла након конференције „Фри маркет роуд шоу“, одржане на Факултету политичких наука.

Такође је истакао да грађани „Либерланда“ неће имати обавезу да плаћају порезе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару