Читај ми!

Београд „засут“ јоргованом

Дефилеом и симболичним сађењем јоргована у Београду је одржана манифестација Дани јоргована у част вишевековног пријатељства Срба и Француза.

Поводом обележавања 765 година од доласка француске принцезе Јелене Анжујске у Србију и њене удаје за краља Уроша Првог, чиме су успостављени дипломатски односи Србије и Француске, у Београду је одржана манифестација Дани јоргована. 

Свечани дефиле, у којем су били амбасадорка Француске Кристин Моро, челници Београда и Краљева, прошао је од Старог двора до Калемегдана где су, поводом вешевековног пријатељства Срба и Француза, засађени јорговани, преноси Танјуг.

Манифестација Дани јоргована сваке године се одржава у Краљеву, а ове године први пут је представљена и Београђанима.

Амбасадорка Француске Кристин Моро захвалила је организаторима манифестације у Краљеву и Београду и навела да је то манифестација која подсећа на средњовековни период, Уроша Немањића и Јелену Анжујску.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић рекао је да Дани јоргована, иако краљевачка манифестација, имају значај за Београд и читаву Србију.

Манифестација, како је додао, треба свима да покаже колико је стара српска историја и шта је у средњовековним оквирима представљала Краљевина Србија.

И градоначелник Краљева Томислав Илић навео је да Дани јоргована имају значај за целу земљу.

„Први пут преточићемо једну истиниту причу у културу и туризам, да људи из целог света дођу да постете Србију и виде Краљево, тамо где је настала српска држава“, истакао је Илић.

Градска секретарка за привреду Тијана Маљковић најавила је да ће Дани јоргована бити представљени у Лиону, Кану и Ници, додајући да је циљ кампање промоција Србије у дијаспори, али и развијање још бољих односа између Француске и Србије.

Дани јоргована биће одржани у Краљеву 25. маја.

Манифестација је посвећена француској принцези и српској краљици Јелени Анжујској, којој је краљ Урош Први, из љубави, као будућој српској краљици, засадио јорговане у долини Ибра, а легенда каже да је то урадио да би припитомио и улепшао литице долине и будућу краљицу подсетио на родну Провансу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару