Читај ми!

Пропада ибарска „Камена шума“ стара милион година!

„Камена шума“ код Матарушке Бање, са наслагама и остацима калцификованог дрвета из времена палеолита, али и старијих од милион година, један је од десетак сличних феномена у целом свету. Кажу да, када се коса наоштри каменом из ове шуме, могуће је косити траву пола дана, а да се коса не иступи.

Непозната становницима Србије Камена шума није претворена у туристичку атракцију, потпуно је незаштићена и пропада.

Мирослав Павловић, оснивач Еколошког покрета „Ибар“ из Краљева, које се годинама бори да Камена шума добије место на еколошкој и туристичкој мапи Србије, каже да је реч о јединственом природном феномену.

„Лојаник, брдо изнад Матарушке Бање, вероватно је настало пре милион година у некаквој вулканској активности. Тада се догодило да је дрво постало камен. Лојаник је једно од седам заштићених подручја на територији Краљева, зато се и залажемо да он добије статус резервата природе“, прича Павловић.

Студија више стручњака који се Каменом шумом баве још од раних седамдесетих година 20. века, кажу да је „камено дрво“ изнад Матарушке Бање настало проласком минералних вода кроз наслаге вулканског пепела, што је током хиљада година довело до тога да се некада живи организам дословце претвори у материју тврђу и од камена.

„Људи из овог краја су вадили камене делове шуме и од њих правили брусеве, а мештани кажу да, када се коса наоштри овим каменом, могуће је косити траву пола дана, а да се она не иступи. Поједине породице су и зарађивале на прављењу и продаји брусева по целој Србији па чак Босни", прича Павловић.

Камена шума над којом је у међувремену нарасла црногорица и листопадна шума, заштићена је одлуком Скупштине Краљева још седамдесетих година, али је њено стање данас у најмању руку катастрофално.

„Када на Западу неки локалитет прогласите да је заштићен, онда је то стварно тако. Овде то није случај, али ипак понављам да су нам овакве ствари врло потребне, не само за науку, јер је ово непроцењиво благо за будуће научнике“, наглашава Павловић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару