Читај ми!

Најстарији глобус са мапом Новог света?

Глобус направљен од две половине нојевих јаја, за који је процењено да потиче с почетка 16. века, могао би бити најстарији глобус са уцртаном мапом Америке. Највероватније је направљен у Фиренци, а стручњаци верују да је послужио за ливење чувеног бронзаног глобуса Хант-Ленокс.

Амерички стручњаци кажу да су нашли можда најстарији глобус са уцртаном мапом Новог света - Америке, пише Хафингтон пост.

Стручњаци процењују да глобус, направљен од двеју половина нојевих јаја, потиче са самог почетка 16. века и да је вероватно направљен у Фиренци.

У њега су угравирани тада нови и неодређени детаљи две Америке, које су забележили европски истраживачи Кристофор Колумбо и Америго Веспучи.

Картографско удружење Вашингтона које је објавило детаље студије у свом часопису Портолан, саопштило је да су угравирани таласи, чудовишта и један бродоломац, као и реченица "Hic svnt dracones", односно, „Овде су змајеви“.

Власник глобуса који га је купио 2012. године на сајму мапа у Лондону, дозволио је белгијском истраживачу С. Мисину да га испита.

Истраживач се служио радиокарбонским датирањем, рачунарским томографским тестирањем и анализом мастила и направио је географску, картографску и историјску анализу.

Мисин је утврдио да је глобус величине грејпфрута направљен око 1504. године и да је вероватно послужио за ливење чувеног бронзаног глобуса Хант-Ленокс.

Тај глобус, који се налази у истраживачкој библиотеци у Њујорку, датиран је на 1510. годину и до сада је важио за најстарији глобус са уцртаним америчким континентом.

Од 71 назива места, само је седам на западној хемисфери. Северна Америка, представљена као група разбацаних острва, нема никаквих ознака, док су у Јужној Америци уписана три имена: "Mundus Nоvus" (Нови свет), "Terra de Brazil" и "Terra Sanctae Crucis" (Земља Светог крста).

Иако није познато ко је направио глобус, Мисин верује да би могао имати везе са радионицом Леонарда да Винчија.

Истраживачи су приметили извесне подударности између брода на глобусу и рада уметника који је познавао добро Леонарда, пише Хафингтон пост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару