Читај ми!

Барбадоски орашчић „једе“ угљеник и спасава планету?

Немачки научници са Универзитета „Хохенхајм“ тврде да би уколико се засаде милиони хектара барбадоског орашчића, биљке која „једе“ угљеник, процес глобалног загревања могао да се преокрене.

Малена и жбунаста биљка која се зове барбадоски орашчић, промениће ток будућности, тврде научници. Њена тајна лежи у способности да за себе веже невиђене количине угљеника, пише Сајнтификамерикан.

Недавно истраживање немачких научника показало је да су милиони хектара биљке Jatropha curcas, или барбадоског орашчића, на приобалним и сувим теренима идеалан начин да се решимо угљен-диоксида, који захваљујући супериндустријализацији планете не тако полако пуни нашу атмосферу.

Док идеја угљеничних фарми, засада чија је примарна сврха да црпе угљеник из атмосфере и смањују ефекат стаклене баште није нова, употреба барбадоског орашчића тек је недавно пала на памет научницима.

Орашчић би, уколико би замисао успела, могао да зароби између 17 и 25 тона угљен-диоксида по хектару сваке године, и то у периоду од 20 година од тренутка од кад је засађен.

„Само биљке могу да нам помогну. Само оне могу да црпе угљен-диоксид из атмосфере“, каже Клаус Бекер, вођа истраживачког тима Универзитета „Хохенхајм“ у Штутгарту.

Према истраживању немачких стручњака, уколико се 730 милиона хектара земље (пет одсто укупне површине копна на Земљи) засади орашчићем, тренд повећања концентрације угљен-диоксида у атмосфери био би заустављен!

Како не би биле конкуренција пољопривреди, угљеничне фарме биле би концентрисане у сувим и приобалним областима.

Битна ставка је издржљивост барбадоског орашчића, који успева да преживи тамо где ниједна друга биљка не може.

Даље, од семена орашчића, које није јестиво, може да се производи биогориво, а сама биљка може да издржи готово све температуре, па и висок ниво контаминације тла. Такође, орашчић расте изузетно брзо и развија велики коренски систем, што је веома битно за процес везивања угљеника.

Око милијарду хектара земљишта погодног за угљеничне фарме већ постоји у разним приобалним и пустињским областима, у Мексику, Намибији, Саудијској Арабији и Оману.

Уколико би се сва та земља искористила за угљеничне фарме, концентрација угљен-диоксида у атмосфери могла би да се смањи знатно у периоду од 20 година. Иначе, укупан трошак оваквих фарми био би око 50 евра по заробљеној тони угљеника, што се сматра разумном ценом за спровођење подухвата који би могао да спасе свет.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару