Читај ми!

Има ли пилота у авиону?

Више од 800 километара, без пилота за командама, над Великом Британијом је прелетео специјално адаптирани цивилни авион "џетстрим". Иако је у авиону био присутан пилот, он је из кокпита управљао само при полетању и слетању. Остатак пута летелица је прешла системом даљинске контроле са земље.

Регионални путнички авион „џетстрим" летео је над Великом Британијом више од 800 километара без пилота, јавио је Би-Би-Си. У авиону је био присутан један пилот, који је управљао при полетању у Вартону, Ланкаширу, на северозападу Енглеске и слетању у Инвернесу, у Шкотској.

Током путовања од више од 800 километара, специјално адаптираним авионом управљао је пилот на земљи, према упутствима које је примао од Националне ваздухопловне службе (НАТС).

Авион са 16 седишта, који је летео без путника, кретао се трасом којом путују комерцијални авиони.

„Летећи експериментални сто" има сензоре и роботску технологију помоћу којих идентификује и избегава опасности.

НАТС-ов стручњак за беспилотне летилице Андру Чапман рекао је да се његова компанија побринула да прошломесечни пробни лет не утиче на безбедност других авиона који су у то време користили исти простор и додао да се, иако је остало још много рада, на основу његовог успеха може закључити да беспилотне летилице могу да се крећу у различитим коридорима.

То је био последњи у низу пробних летова у оквиру пројекта за развој беспилотних летова у цивилном ваздухопловству АСТРАЕА. Пројекат је добио 62 милиона фунти од комерцијалних компанија и британске владе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи