Читај ми!

Не умирем у петак, ал' суботњи план немам!

Словаци у велики крај света не верују, али ипак не праве планове за суботу. Уколико до смака света ипак дође, уверени су да ће лично отићи у рај, док политичаре не чека тако светао „загробни пут“.

У средњој Европи не спремају се за сутрашњи смак света по наводном тумачењу древног календара Маја, а неки тврде да не би можда био на одмет јер ће политичари, свакако, у пакао, док млади Чеси за један долар нуде преко интернета спас у који ће одабране одвести Нојева барка.

Иако су неки Британци одабрали баш Словачку да се ту сакрију пред смаком света, 74 одсто Словака у најновијој анкети агенције „ТНС Словакија" одговорилo је да у то пророчанство не верује.

Свега један одсто анкетираних одговорило је да је смак света у петак 21. децембра 2012. године известан, а три одсто, иако не верује, радије не планира ништа за суботу.

Словаци су у тој анкети стоички мирно изјавили да, и ако би случајно дошло до смака света, они лично иду у рај, у шта је уверено 71 одсто, док ће њихови политичари завршити у паклу, у шта је уверено две трећине нације.

У суседној Чешкој вести о крају света и како се на разним местима планете припремају људи који у њега верују, инспирисале су младе информатичаре из компаније "Abdoc" да понуде спас за само један долар.

Њихова Нојева барка креће са острва Сенди у Тихом океану за који су научници недавно утврдили да не постоји и избрисали га са мапа.

„Можете да изаберете где желите да седнете. Карте су купиле већ десетине Чеха, а и људи из иностранства. Код бара је већ пуно", рекао је о шали пред смак света један од младића Лукаш Хурих.

Религиозна, претежно католичка Пољска, никакав коначан крај не очекује пошто је Ватикан званично саопштио да га неће бити.

Смак света и календар Маја послужили су у Кракову као инспирација уметницима за велики мурал у којем је пророчанство помешано са елементима компјутерске игрице „Тетрис".

Уметница Александра Тоборович поставила је на свом муралу питање „Игра је завршена?".

„Желимо да покажемо да се календар Маја чита потпуно погрешно. Зато смо помешали елементе као што су помешана тумачења", објаснио је Михал Палаш, постдипломац на Јагелонском универзитету у Кракову који је наручио ово уметничко дело.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи