Читај ми!

„Затурено“ благо Енглеске

Ка чаробњаку из Оза можда води пут од жуте цигле, али становници Лондона корачају путем од чистог злата – подземље ове престонице још од 1916. године крије највећи трезор са највећом количином злата на једном месту – 4.600 тона!

Док становници Лондона безбрижно корачају улицама ни не слуте да њихови кораци одзвањају просторијама подземног сефа који крије чак 4.600 тона златних полуга.

Јер, да посете ове ходнике преграђене „зидовима од злата" у вредности од 197.000.000.000.000 (197 билиона) фунти, имају само ретки, посебно привилеговани људи.

Част да постане један од посетилаца овог масивног сефа који се на прсте могу набројати, припала је професору Мартину Полијакову са Универзитета у Нотингему – за потребе снимања документарца Периодични систем видео-снимака.

За ову специјалну прилику, стручњаку је од стране Енглеске банке дата „хипер-ултра-мега-посебна" дозвола да уђе у тајни, најстроже чувани трезор.

„Никада у животу нисам видео толико злата на једном месту. Заправо, никада нисам видео толико било којег елемента на једном месту", наводи професор Полијаков.

„Невероватан призор. Деловало је као сан. Наслагане су као чоколаде у фри-шопу", додао је хемичар.

Ући међу несвакидашње залихе блага био је прави подухват. Дозволу за боравак добили су само професор и сниматељ Брејди Херан, уз чију помоћ је направљен жељени пратећи материјал за филм.

На самом улазу су оставили све драгоцености, укључујући и готовину, због строге политике уношења вредности у сеф.

Британија, заправо, поседује само 310 тона тог драгоценог метала, а остатак припада, како наводе, „осталим организацијама".

Наиме, чак и када ове полуге буду продате, злато не напушта сеф, чак се и не помера са полица – једноставно свака полуга има свој број и само промени власништво у папирима.

„Злато је веома посебан, пасиван метал. Изгледа исто као и 1916. године, када је овде ускладиштено. Не мења се, не оксидира. Једноставно, мирује овде доле", објаснио је професор.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи