Читај ми!

Изумире највеће дрвеће на планети

Уколико се хитно нешто не предузме планету ће напустити шумски горостаси аустралијски јасенови, северноамерички борови, калифорнијске секвоје и танзанијски баобаби! Непријатељи највећих живих организама на планети пожари, али и комбинација климатског загревања, сече и крчења шума.

Резултати новог истраживања које је спровела група аустралијских и америчких стручњака показују да свуда у свету старом дрвећу прети рапидно изумирање уколико се хитно не донесу мере за њихову заштиту, објављено је у стручном часопису Science.

Научници су установили да убрзано нестаје велико дрвеће, старо узмеђу 100 и 300 година и то на свим континентима: у Европи, Северној и Јужној Америци, Азији, Африци и Аустралији.

„То је светски проблем и јавља се у већини шума. Баш као и великим животињама, попут слонова, тигрова и китова, чији је број драстично опао у многим деловима света и великом дрвећу прети изумирање", наводи аутор студије Дејвид Линденмејер са Аустралијског националног универзитета.

Линденмејер је истакао и да су посебно на удару аустралијски јасенови, северноамерички борови, калифорнијске секвоје и танзанијски баобаби.

Студија је показала да дрвеће не умире само масовно у пожарима, већ нестаје по 10 пута већој стопи од нормалне и у годинама без таквих катастрофа.

Наиме, шумски пожари нису једини узрок нестанка ових величанствених стабала. Изумирање џиновског дрвећа, истичу научници, резултат је и комбинације климатског загревања, сече и крчења шума.

„Ово је веома, веома забрињавајући тренд. Говоримо о нестанку највећих живих организама на планети, највећих биљака на планети, организама који имају кључну улогу у регулисању и обогаћивању нашег света", рекао је Бил Лоренс са Универзитета „Џејмс Кук" .

Велико дрвеће има изузетно важну еколошку улогу. Оно је гнездилиште и станиште за око 30 одсто птица и животиња појединих екосистема.

Оно је, такође, огромно складиште угљеника, обезбеђује рециклажу супстрата, омогућава великом броју живих организама да се на њему развијају и утиче на хидрологију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи