Читај ми!

Искључиво једна реч за име улице!

Неумољиви градски челници у пољском граду Жукову протерали су луксуз са табли на којима су називи улица. Прецизније, забранили су да имена улица буду дужа од једне речи. Разлог је, наравно, штедња.

Градске власти Жукова, града на северу Пољске, озбиљно су схватиле паролу „штедња" и почели да штеде и на новим називима улица и тргова. Име дуже од једне речи забрањује се као чист луксуз и расипништво!

У новоизграђеном насељу названом Седмо небо у граду у пољском делу Помераније, улицама су била намењена романтична имена, попут, рецимо, Улица беле брезе, Улица траве која шушти или Улица јесењег лишћа, али градски чиновници одбили су те називе, уз кратку поруку – ни реч више од једне.

„Свака реч вишка је финансијско расипање. Прави нам велике проблеме јер су табле са називом улице веће и скупље за израду", објаснио је у изјави за пољску телевизију ТВН24 председник Општине Жуково Адам Окруј.

Док су у Жукову неумољиви у одлуци да не расипају новац пореских обвезника на дугачке табле, у неким градовима дуги називи улица повод су за понос.

Најдужа, Улица омладинских организација Удружења радничких универзитета на пољском језику има 56 словних знакова, а том улицом која, иако кратка – има свега 210 метара – има најдуже име, у Пољској се поносе и грађани и градске власти у Ђалдову.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи