Читај ми!

За Наполеоново писмо 187.500 евра

Писани, додуше шифрован доказ о намери француског војсковође Наполеона Бонапарте да разори Кремљ, из 1812. године, продат је на аукцији у Паризу за 187.500 евра. Уникатно кодирано писмо достигло је цену 12 пута већу од почетне.

Тајно кодирано писмо Наполеона Бонапарте из 1812. године, у којем наводи да ће француске снаге дићи у ваздух московски Кремљ, продато је на аукцији за 187.500 евра, односно 12 пута више од почетне процене стручњака, саопштено је у Паризу.

Париски Музеј писама и рукописа, купио је писмо на којем је наведен датум 20. октобар 1812. године.

Стручњаци су пре аукције проценили, да ће писмо бити продато за највише 15.000 евра.

Аукцијска кућа у Паризу навела је да је писмо јединствено, да је написано нумеричким кодом који су тада користили француски владари.

У делу писма Наполеон је написао: „У три сата ујутро, 22. у месецу идем да Кремљ дигнем у ваздух".

Када је писмо три дана касније стигло на одредиште, седиште руског цара било је у пламену, а француска војска се повлачила.

„Моја коњица је у распаду, многи коњи су угинули", навео је некада непобедиви вођа признајући неуспех инвазије на Русију, у којој је његова војска преполовљена.

Писмо је потписано Наполеоновом руком са „Нап".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи