Читај ми!

Две деценије СМС поруке

Од слања прве СМС поруке прошло је тачно две деценије. Нил Папворт, тада двадесетогодишњи инжењер „Водафона“, за слање је употребио компјутер повезан с мобилним телефоном. Сада се у свету размене милиони порука дневно, јер и најједноставнији модели телефона то омогућавају власницима.

Прва СМС порука послата је тачно пре двадесет година - 3. децембра 1992. године у Енглеској.

Тај сервис, осмишљен да би телефонски оператери слали кратке поруке клијентима, доживео је невероватан успех и постао метод комуницирања широм света за кратке и ефикасне „разговоре" јефтиније од телефонских, преноси италијанска агенција Анса.

У Италији је током 2011. године, примера ради, послато 89 милијарди СМС (скраћеница од Short Message Service) порука.

Нил Папворт, тада 20-годишњи инжењер „Водафона" , за прву СМС поруку употребио је компјутер, који је повезао с мобилним телефоном, који је био на енглеској мрежи ГСМ „Водафон", а прву СМС поруку са мобилног на мобилни послао је почетком 1993. године један стажиста у компанији „Нокиjа".

Данас постоје нове могућности слања порука, али класичне СМС поруке остале су најомиљеније због тога што функционишу са свим телефонима и са свим оператерима, чак и онда када нема покривености интернетом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи