Читај ми!

Имам кафе, не питај одакле!

Шољица кафе по имену „копи лувак“ кошта и до 60 долара и можда прија непцу, али њен процес производње лако може да окрене желудац наопако. Најбоља зрна бира, али и вари животиња налик ласици!

Најскупља кафа на свету пије се на ретким местима, углавном у Америци, Јапану и Аустралији, а расте у југоисточној Азији, на индонежанском острву Бали. Најбоља зрна бира сисар налик нашој ласици, по коме је кафа и добила име. Шољица напитка кошта 60 долара, а у свету се произведе само 450 килограма ове кафе.

Једна од најскупљих кафа на свету „копи лувак" долази из Индонезије. У селу Бали Пулина кажу да је направљена од најбољих зрна кафе.

Творац овог напитака је животиња која личи на мачку и углавном живи на дрвећу. Она поједе, делимично свари, а онда излучи зрна.

Зашто је баш то наскупља кафа на свету?

„Зато што лувак бира најквалитетнија зрна најбоље кафе. Та зрна ферментацијом губе спољни омотач и горчину и постају глатка и ароматична, и због тог процеса који је дуг, ова кафа је најскупља", објашњава Суни Ати.

Радници на газдинствима органске хране, у близини великих пиринчаних поља, сакупљају оно што животиња избаци, па издвоје зрна.

„Копи лувак" се пере, суши, а после се зрна пеку, мељу и од њих се прави напитак. Он се служи у изузетно малим количинама и једна шољица има једва пет грама кафе.

Килограм ове посебне кафе кошта као 100 килограма обичне! Цена достиже и 500 долара по килограму, што је чини најскупљом на свету.

У Индонезији „кафа цибетке" производи се, осим на Балију и Јави, на острву Суматри и Целебесу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи