Читај ми!

Црногорци измислили „перпетуум“ агрегат?

Тројица црногорских проналазача конструисала су аутономни механички агрегат који једносмерну струју од 12 волти претвара у наизменичну електричну енергију од 230 волти. На тај начин превазишли су све до сада важеће законе физике о сили акције и реакције које је утемељио Исак Њутн. Хоће ли агрегат уништити „Електропривреду Црне Горе“, питају се подгорички медији.

Аутономни механички агрегат за производњу електричне енергије – назив је патента тројице црногорских проналазача који је јуче представљен јавности у кафеу „Аполон" у Тивту.

Уређај је изазвао велико интересовање грађана, али и опречне коментаре људи од струке који нису веровали да су тројица аутора тог проналаска предвођена Миланом Бојовићем са Жабљака, заиста успели у превазилажењу до сада важећих правила физике о сили акције и реакције које је утемељио још Исак Њутн, пишу подгоричке Вијести.

„Овај уређај је ријешење да се добије једноставна, еколошки чиста и енергија која се може примијенити на сваком мјесту. Агрегат може бити мобилан, монтажно-демонтажни или аутономан. Уређај користи иницијалну енергију – једносмјерну струју из батерије од 12 волти која покреће електромотор, а овај опет преко посебног преносног система, покреће генератор који преко исправљача, производи наизмјеничну електричну енергију напона 230 волти", објаснио је Бојовић.

„Мањи дио генерисане енергије се враћа назад и пуни батерију од 12 волти, а много већи 'вишак' новопроизведене струје спреман је за напајање свих потрошача који функционишу на напону од 220 волти."

Tајна успеха њиховог проналаска који омогућава да се иницијална енергија из дванаестоволтног акумулатора вишеструко увећа, јесте систем повезивања и систем претварања енергије, али „о томе није могао да говори".

„У овом тренутку можемо димензионисати, конструисати и произвести агрегате који раде на оваквом принципу, а који су снаге од једног киловата до чак два мегавата", поручио је Бојовић додајући да њихов патент омогућава стабилно и независно снабдевање струјом домаћинстава, хотела, мреже јавне расвете, система за наводњавање или индустријских постројења.

Занимање за патент тројице проналазача, чланова „Удружења менаџера Балкана", показали су и неки бокељски привредници, док је део на презентацији присутних инжењера електронике и електротехнике, са скепсом вртео главом на помисао да је изумљен уређај који ће, ако је све тако како кажу његови конструктори, неминовно довести до пропасти „Електропривреде Црне Горе" и свих других сличних електропривредних предузећа, наводе Вијести

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи