Читај ми!

„Дићи ћу Кремљ у ваздух“ у шифрама

Шифровано писмо у којем француски император Наполеон 1812. године најављује да ће „дићи Кремљ у ваздух“ наћи ће се почетком децембра на аукцији у Фонтенблоу, код Париза.

Писмо у нумеричким шифрама, у којем је Наполеон 1812. године, пред повлачење из Русије, најавио напад на Кремљ, биће 2. децембра понуђено на аукцији у Фонтенблоу код Париза.

У писму је и реченица којом је француски војсковођа обавестио Париз о нападу на Кремљ: „У три сата ујутру, 22. (октобра 1812) дићи ћу Кремљ у ваздух".

Када је писмо три дана касније стигло на одредиште, седиште руског цара било је у пламену, а француска војска се повлачила.

„Моја коњица је у распаду, многи коњи су угинули", навео је Наполеон, некада непобедиви вођа, признајући неуспех инвазије на Русију, у којој је његова војска преполовљена.

Писмо је написано 20. октобра 1912. године, нумеричким кодом и потписано је Наполеоновом руком са „Нап".

Наполеонов код, који се користио за тајна писма када је француски цар био далеко од куће, сачињен је да непријатељи не би могли да пресрећу француска војна наређења.

Шифре су често мењане како не би биле протумачене.

Писмо је на коњу у Париз, удаљен 2.480 километара, стигло свега три дана касније.

„Ово писмо је јединствено. Не само што је цело у шифрама, већ је и то први пут да видимо другачијег Наполеона. У Москву је ушао 1812. године, на врхунцу моћи. Из ње се вратио знатно ослабљен. Руси су из Москве побегли неколико дана раније, спаливши град. Ту није било Наполеонове победе нити хране за његову изгладнелу војску на умору", рекао је Жан-Кристоф Шатењије из аукцијске куће „Фонтенбло".

Једино што је Наполеон могао било је да нареди спаљивање седишта руских власти, што је у писму кодирано бројевима „449, 514, 451, 1365".

Писмо је доказ онога што историчари називају почетком краја Наполеоновог царства, који је почео у Русији и завршио се код Ватерлоа три године касније.

„Ово писмо је невероватно сведочанство. Никада нисмо видели да се Наполеон тако емотивно изражава. Само у писмима супрузи Жозефини исказивао је нешто блиско емоцији. Москва га је сломила", рекао је Шатењије.

Вредност Наполеоновог писма процењена је на 15.000 евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи