Читај ми!

Свемирска мисија у Београду!

Током 6. Фестивала науке посетиоци ће имати прилику да од правог астронаута НАСА сазнају све што их занима о лету у свемир! Неке интересантне детаље свог несвакидашњег занимања Марша Ајвинс открила је ексклузивно гледаоцима Јутарњег програма РТС-а.

Професионални астронаут НАСА Марша Ајвинс допутовала је у Београд поводом 6. Фестивала науке. У ексклузивном гостовању у програму Радио-телевизије Србије открила је како једна девојчица може да стигне до свемира.

„Када сам имала 10 година, у САД смо послали првог астронаута у свемир. И наредних десет година, док смо путовали на Месец, ја и многи други из моје генерације били смо очарани гледајући људе како путују у свемир и тада сам одлучила да желим и ја то да урадим", рекла је Марша додајући да није размишљала о томе да због тога што је жена не може да оде у космос, већ да је особа са великом жељом да се тамо нађе једног дана.

Припрема за пут у свемир је дуга и опсежна. Астронаути се за лет шатлом спремају годину, неретко и две и до 80 сати недељно.

Упркос томе што уочи поласка на пут морају детаљно да се припреме за све што може да пође наопако, Марша каже да не можете увек да будете припремљени за све.

„Учимо како да се лансирамо, како да слетимо на Земљу, изводимо експерименте, како да управљамо роботичком руком, али увек је другачије од онога за шта смо се спремили", навела је Марша, астронаут који је у свемиру провео 1.300 сати.  

Онима који само гледају снимке астронаута који лебде у свемирским летелицама много тога није јасно. Једно од првих питања која се намећу јесте како се спава током мисије.

Гошћа Фестивала науке каже да, када затворите очи, не знате где је зид, под или плафон.

„Није баш добра идеја да лебдите док спавате. Због тога се затворите у врећу за спавање коју пре тога причврстите", објаснила је једна од нешто више од 45 жена које су имале прилику да одлете у свемир.

Последњи пут Земљу је напустила 2001, а иако је у пензији од 2010. године, Марша Ајвинс је учествовала у више мисија као члан тима који припрема оне који ће се отиснути у космос.

Последњих година обилази планету и држи предавања, а посетиоцима Фестивала науке потрудиће се да што више приближи позив астронаута и простор у којем је Сунчев систем само један сићушни део.

Сазнаћете колико је компликовано јести храну која вам у бестежинском стању лети око главе, да ли се астронаути бар понекад уплаше и какав је осећај бити толико изнад планете Земље и свих људи које познајете. Марша ће причати о шетњи по отвореном свемиру, као и о томе зашто још чекамо да одемо на Марс.

Организатори су се одлучили да шесто издање манифестације која популарише науку траје, због све великог интересовања, један дан дуже.

Фестивал науке почиње 29. новембра и траје до 2. децембра. Првог и другог фестивалског дана радно време је од 10 до 18, а током викенда од 11 до 20 часова. 

У магији науке уживајте на четири локације бившој Робној кући „Клуз" у Масариковој 4, СКЦ-у у Краља Милана 48, галерији Народне банке Србије у Немањиној 7 и Театру „Бојан Ступица" у Краља Милана 50.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи