Читај ми!

Откривене античке гробнице у Пакистану

Гробнице камених или глинених зидова из периода који је претходио будистичкој Гандхара цивилизацији пронађене су у пакистанској долини Сват. Налази археолога указују на то да су при сахрањивању извођени специфични погребни ритуали стари и више од 3.000 година.

Италијански археолози пронашли су у долини Сват на северозападу Пакистана, која је донедавно била под контролом талибанских побуњеника, гробље које открива сложене погребне ритуале старе више од 3.000 година.

Тим италијанских стручњака почео је педесетих година прошлог века ископавања у Удеграму, локалитету у долини Сват познатом по будистичком благу.

Археолози су знали за постојање гробница које датирају из времена пре нове ере, али тек недавно су открили комплекс од скоро 30 гробова, тесно груписаних, који се делимично и преклапају.

„Поједине гробнице су имале камене зидове, друге су биле заштићене зидовима и оградама од глине", рекао је АФП-у вођа италијанског тима Лука Мариа Оливијери.

Према његовим речима, гробнице указују на културу која претходи будистичкој Гандхара цивилизацији која је постојала у северозападном Пакистану и источном Авганистану од првог миленијума пре нове ере до шестог века нове ере.

Неколико предмета од гвожђа пронађених на локалитету вероватно су међу најстаријим остацима тог метала у читавом региону.

Оливијери је објаснио да су тела прво полагана у отворене гробове ограђене дрвеним оградама. Онда су гробнице отваране, кости спаљиване и тек онда запечаћене у виду хумки.

Мушкарци су сахрањивани са боцама, чашама и посудама за кување, а жене са перлама прављеним од полудрагог камења, бронзаним укосницама и вретенима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи