Читај ми!

„Епл“ папрено плаћа за (туђи) дизајн

За незаконито коришћење дизајна чувеног сата швајцарске националне железничке компаније SBB, „Епл“ је платио надокнаду од 20 милиона швајцарских франака!

Амерички информатички гигант „Епл" платио је 20 милиона швајцарских франака надокнаде швајцарској националној железничкој компанији SBB (Schweizerische Bundesbahnen), за коришћење дизајна њиховог чувеног сата без дозволе, известио је швајцарски лист Анцајгер.

Компанија је успела да се договори да у октобру плати паушални износ, како да би наставила да користи дизајн за сат на дисплејима својих „ајфонова" и „ајпедова".

Портпарол железничке компаније Патриција Клајваз рекла је у септембру да је SBB био спреман да разговара са „Еплом" и расправи разлоге зашто је америчка компанија почела да користи дизајн чувеног сата на једној од својих нових апликација за "iОS 6" без одобрења.

Клајвазова је истакла да је SBB био више заинтересован за решавање питања где и како „Епл" може користити лого него за питање откупа дизајна.

„Ми смо поносни због тога што какав је 'Епл' користи наш дизајн", додала је Клајвазова.

Сат је дизајнирао швајцарски инжењер Ханс Хилфикер 1944. године и изглед остаје власништво SBB-а. Још увек се користи на станицама швајцарске националне железничке компаније.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи