Читај ми!

Маје нестале због промене климе?

Међународни тим научника дошао је до закључка да су климатске промене, односно дугорочна суша, довели до пропасти царства Маја.

Упоређивањем детаљних извештаја о климатским променама у последњих 2.000 година у данашњем Белизеу, где су се мајански градови развијали од 300. године до 1000. године, као и проучавањем минерала који су остали накупљени у пећинама када је вода испарила и богатог археолошког наслеђа, међународни тим научника дошао је до закључка да је цивилизација Маја нестала када је кишовито време прешло у сушу.

Екстремна влага доприносила је расту мајанске цивилизације, али са доласком дуготрајних суша, моћ мајанских краљева је слабила и цела цивилизација убрзо је нестала због глади и ратова, рекао је вођа студије, антрополог Даглас Кенет са „Пен стејт" универзитета.

„Кишни периоди значили су боље приносе и раст популације", рекао је Кенет агенцији Ројтерс.

Они су такође утицали на пораст моћи краљева, који су тврдили да су они довели кише које доносе просперитет.

„Када се кишни период постепено претворио у период сувог времена око 660. године, моћ краљева и њихов утицај су пропали, а као резултат тога почели су ратови око све оскуднијих ресурса", рекао је Кенет.

„Идеја је била да краљеви доносе кише, а када су они спроводили церемоније (жртвовања), а ништа се није догађало, чланови племена су почели да се питају да ли заиста и даље треба да имају те људе на власти", објаснио је Кенет.

Политички колапс мајанских краљева догодио се око 900. године после дужег сушног периода.

Маје су преживеле још један век пре него што их је озбиљна суша, која је трајала од 1000. до 1100. године натерала да напусте своје највеће градове.

„Чак и током врхунца мајанског царства људи су утицали на своју околину", рекао је Кенет, махом кроз пољопривреду чиме су изазвали веће ерозије.

На суше Маје су одговориле интензивнијом пољопривредом.

Кенет упозорава да се могу повући паралеле између пропасти Маја и данашње Африке и Европе.

Уколико промене климе утичу на пољопривредне системе у неким областима, то би могло да доведе до глади, друштвене нестабилности и рата, управо оног што се догодило Мајама.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи