Читај ми!

Најужа зграда на свету добила станара!

Троугласта метална конструкција, дело пољског архитекте Јакуба Шченснија, прикљештена је између две стамбене зграде. У свом најужем делу широка је свега 72 сантиметра! Необично узано здање, названо „Дом Керета“, свечано је отворено и добило је првог станара.

У Пољској је свечано отворена најужа зграда на свету, двоспратница у најужем делу широка свега 72 сантиметра(!), намењена страним уметницима које позива у госте пољска престоница.

Зграда је у ствари уметничка инсталација смештена у узани простор широк између 72 и 152 сантиметра, између две зграде у центру Варшаве.

Налази се близу места где је у време Другог светског рата и нацистичке окупације стајао дрвени мост, који је спајао два дела некадашњег варшавског јеврејског гета.

Зграда која има један мали стан, на првом спрату радну собу, кухињу и купатило, а на другом спрату спаваћу собу добила је име „Дом Керета", по свом првом станару - израелском писцу пореклом од пољских Јевреја који су преживели холокауст, Едгару Керету.

„Одлучио сам да посветим зграду Керету, јер он у себи спаја пољску и јеврејску историју која је тако важна за овај део града. На први поглед изгледало је немогуће да се зграда смести у тако узан простор. 'Дом Керета' треба да оповргне тај утисак и да даље шири појам немогуће архитектуре", рекао је аутор најуже куће на свету, архитекта Јакуб Шченсни.

„Мајка се никада није вратила у Пољску, али за њу је важна судбина мог стваралштва у земљи из које сам пореклом. Када је прочитала превод моје прве књиге на пољски, рекла ми је да више нисам израелски писац већ пољски писац у изгнанству", додао је први станар најуже зграде на свету Едгар Керет.

„Та кућа изгледа као да историја за њу није оставила место, исто као и за моју породицу која је некада имала кућу у овом граду, а сад је више нема", рекао је Керет.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи