Читај ми!

Vladiković: Nema opasnosti od poplava u Srbiji, Sava u umerenom i većem porastu

Poplave i odroni su pogodili BiH, nevreme Crnu Goru, dok vodostaji reka rastu u Hrvatskoj. Hidrolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Dejan Vladiković izjavio je za RTS da u narednih pet dana nema opasnosti po Srbiju, kao i da će vodostaj Save biti u umerenom i većem porastu.

Najmanje 20 osoba poginulo je u poplavama i odronima u Jablanici u Hercegovini, prema još nezvaničnim informacijama, dok je na teritoriji Federacije BiH proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Srbija nema velikog razloga za brigu, rekao je za RTS Dejan Vladiković, hidrolog iz RHMZ-a.

Prema njegovim rečima, RHMZ je prethodnih dana pomno pratio razvoj situacije i bilo je znakova da će jak ciklon preko Slovenije, Hrvatske, pa do delova BiH i Crnu Goru imati uticaj na njih zbog ogromnih količina padavina. 

"Preko naših hidroloških modela, propuštajući ih kroz reku Savu, došli smo do saznanja da za naše stanice na reci u narednih pet dana neće biti veće opasnosti. RHMZ je najavio da će u narednih pet, šest dana vodostaj na Savi biti u umerenom i većem porastu, ali bez dostizanja granice redovne odbrane od poplava", kaže Vladiković. 

Prema njegovim rečima, u Sloveniji su bila dva velika kišna talasa, u Hrvatskoj jedan koji je u toku i izazvao je veće posledice. 

"Imamo vododelnicu između Jablanice i Konjice, južni deo koji ide ka Jadranskom moru, reka Neretva sa pritikoma, dok severni deo ide rekom Bosnom i uliva se u Savu kod Doboja. Severni deo je, takođe, propušten kroz hidrološke modele i biće porasta reke, ali nema opasnosti za nas, pa čak ni do prve granice odbrane", ukazuje Vladiković.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи