Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Novi masovni udari IDF-a na Liban; Hezbolah: Izrael baca letke sa "opasnim kodom", povlači informacije sa telefona

Sukob Izraela i Hamasa – 354. dan. IDF je izveo nove vazdušne udare širom Libana. Bezbednosni izvori naveli su za Rojters da je u Bejrutu ubijen šef raketne jedinice Hezbolaha Ibrahim Kubaisi. Šef UN za ljudska prava Volker Turk pozvao je sve koji imaju uticaja na Bliskom istoku da spreče bilo kakvu dalju eskalaciju neprijateljstava između Izraela i Hezbolaha. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je, u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, na savez čovečanstva da se zaustavi genocid u Pojasu Gaze.

Нови масовни удари ИДФ-а на Либан; Хезболах: Израел баца летке са "опасним кодом", повлачи информације са телефона Нови масовни удари ИДФ-а на Либан; Хезболах: Израел баца летке са "опасним кодом", повлачи информације са телефона

Nakon skoro godinu dana rata u Pojasu Gaze, Izrael preusmerava pažnju na svoju severnu granicu na koju Hezbolah ispaljuje rakete, podržavajući svoje saveznike iz Hamasa.

Izraelska vojska napala je Hezbolah na jugu Libana, u dolini Beka na istoku Libana, područja na severu Libana blizu granice sa Sirijom i predgrađe Bejruta. U jednom danu pogodila je 1.100 ciljeva.

IDF tvrdi da je u Bejrutu ciljao visokog zapovednika Hezbolaha Alija Karakija, šefa južnog fronta. Njegova sudbina je nejasna, navode libanski bezbednosni izvor.

Ministarstvo zdravlja Libana, sa druge strane, navodi da su u napadima na Liban poginule 492 osobe, uključujući 35 dece i 58 žena. Povređeno je 1.645 osoba.

Libanski premijer Nadžib Mikati osudio je intenzivne izraelske napade, tvrdeći da im je cilj uništenje libanskih sela i gradova. 

Zbog eskalacije tenzija, SAD šalju dodatne vojne snage na Bliski istok, saopšteno je iz Pentagona.

Ujedinjene nacije izrazile su duboku zabrinutost zbog eskalacije u Libanu i mogućeg regionalnog prelivanja sukoba, ističući da konflikti moraju prestati. 

Iranska revolucionarna garda naredila je svim pripadnicima da prestanu da koriste uređaje za komunikaciju nakon eksplozije hiljada pejdžera i voki-tokija.

Veliki broj međunarodnih avio-kompanija produžio je suspenziju letova za region Bliskog istoka, posebno za Bejrut i Teheran.

Za to vreme, u Pojasu Gaze situacija ne miruje. Na meti izraelske vojske bio je izbeglički kamp Nuseirat. Poginulo je najmanje 10 Palestinaca.

Izraelska vojska, sa druge strane, tvrdi da je gađala komandni centar Hamasa u tom kompleksu.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи