Peskov: Rusija je spremna da pruži pravnu pomoć Pavelu Durovu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija spremna da pruži pravnu pomoć suosnivaču platforme Telegram, Pavelu Durovu, koji je pritvoren u Francuskoj. Marija Zaharova kaže da "Pariz demonstrira uništavanje slobode govora pritvaranjem Durova".

Dmitrij Peskov navodi da je situacija sa Pavelom Durovim problematična zbog njegovog dvojnog državljanstva.

"Naravno, imajući u vidu njegovo  rusko državljanstvo, spremni smo da pružimo neophodnu pomoć, ali ono što komplikuje situaciju jeste činjenica da je on i francuski državljanin", rekao je Peskov novinarima, prenosi Ria Novosti.

Durovu sutra ističe istražni pritvor, a pre toga mora da se pojavi pred sudom ili će biti pušten.

Usred optužbi za kršenje slobode govora, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da pritvor Durova nije politička odluka.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva u Parizu, vlasti istražuju umešanost Durova u prikrivanje podataka o ilegalnim aktivnostima na mreži, uključujući distribuciju dečije pornografije i trgovinu drogom.

Zaharova: Pariz demonstrira uništavanje slobode govora pritvaranjem Durova

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da hapšenje Pavela Durova u Francuskoj odražava uništavanje vrednosti slobode govora u zemlji.

"Zvanični Pariz ne pokazuje prezir, već uništavanje prethodno deklarisanih vrednosti, uključujući slobodu govora. Izjava Emanuela Makrona o toj situaciji pokazuje da za francuskog lidera kao da Olimpijada u Parizu, zapamćena po ofanzivnoj ceremoniji otvaranja za hrišćane, još nije završena, i on nastavlja da demonstrira pravo lice svoje zemlje", napisala je Zaharova na Telegram kanalu, prenosi Izvestija.

Prema pisanju medija, biznismen bi mogao da se suoči sa do 20 godina zatvora.

Ruska ambasada u Francuskoj je za Ria Novosti saopštila da su francuske vlasti do sada odbijale da sarađuju u vezi sa pritvaranjem Durova.

Durov je zadržan je u subotu veče na pariskom aerodromu Burže, neposredno nakon izlaska iz privatnog aviona kojim je doleteo iz Azerbejdžana.

субота, 14. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи