Читај ми!

Puđdamon: Ispolitizovane španske sudije naredile moje hapšenje u Barseloni

Katalonski separatistički lider Karles Puđdamon izjavio je da se pojavio pred svojim pristalicama u Barseloni 8. avgusta jer je želeo da prisustvuje inauguraciji novog lidera Katalonije Salvadora Ile, ali da su, kako je naveo, "ispolitizovane" španske sudije naredile katalonskoj policiji da iskoristi tu priliku da ga uhapsi.

Karles Puđdamon je rekao da je odlučio da se vrati u Španiju iz egzila, iako je rizik od hapšenja bio izuzetno visok i da je najavio kada će se i gde pojaviti pred hiljadama ljudi, prenosi Politiko.

On je istakao da je uspeo da uđe u Kataloniju 6. avgusta i da je 8. avgusta govorio pred gomilom ljudi nekoliko metara od sedišta Visokog suda Katalonije i samog parlamenta u Barseloni.

Puđdamon tvrdi da španski pravosudni organi nemaju zakonska ovlašćenja da ga progone, jer time krše međunarodne norme, kao i zakone koje je usvojio španski parlament.

"Nisam se vratio u Kataloniju da bih bio uhapšen. Vratio sam se da ostvarim pravo na otpor ugnjetavanju", naveo je Puđdamon.

On je rekao da je preuzeo veoma veliki lični rizik da skrene pažnju na sistemski problem španskog pravosuđa i da je zbog toga govorio pred pristalicama, a da je zatim izbegao, kako kaže, nezakonito hapšenje i napustio Španiju.

Puđdamon je demantovao navode medija da je morao da se krije u prtljažniku da bi izbegao hapšenje, navodeći da je seo u zadnji deo privatnog vozila i da je prevezen u Francusku.

On je izrazio nadu da će se, kako je rekao, "pravda jednoga dana vratiti u španske sudove" i da će sudije poštovati zakon koji je usvojio španski parlament o amnestiji katalonskih separatista koji su 2017. godine organizovali referendum o nezavisnosti regiona Katalonije od Španije, tako da bi mogao da se trajno vrati kući.

Puđdamon je rekao da ga je Vrhovni sud Španije optužio za proneveru, tvrdeći da su dobrovoljni prilozi za finansiranje referenduma iskorišćeni za lično bogaćenje.

Puđdamon je na mitingu 8. avgusta poručio da je njegov cilj da oživi separatistički pokret u Kataloniji koji se ugasio nakon neuspešnog referenduma 2017. godine, koji je Madrid proglasio nezakonitim.

Španske specijalne jedinice Mosos pokrenule su potragu za Puđdamonom koji je posle obraćanja na mitingu nestao u nepoznatom pravcu. On je dan kasnije objavio da se vratio u Belgiju.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару