Читај ми!

Ruski i kineski bombarderi patrolirali u blizini Aljaske, američki lovci ih presreli

Ruski i kineski vojni avioni izveli su zajedničke patrole u blizini američke države Aljaske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) tvrdi da je presrela ruske i kineske bombardere, ali da oni nisu ušli u vazdušni prostor SAD i Kanade.

Vazdušna grupa koju su činili strateški nosači raketa "Tu-95MS" Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i strateški bombarderi "Hun-6k"  Vazduhoplovnih snaga PLA izvršila je vazdušne patrole iznad voda Čukotskog, Beringovog mora i severnog Tihog okeana“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Posade dve zemlje su razradile pitanja interakcije u svim fazama leta u novom zajedničkom patrolnom području, što je trajalo pet sati.

Vazdušno pokrivanje obezbedili su lovci "Su-30SM i Su-35S" Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Ministarstvo je navelo da su vežbe izvedene u okviru implementacije rusko-kineskog plana vojne saradnje za 2024. godinu i da nisu bile usmerene protiv trećih zemalja.

"Nije bilo narušavanja vazdušnog prostora stranih država. Po završetku zajedničke vazdušne patrole, svi uključeni avioni su se vratili na svoja matična aerodroma", preciѕiralo je Ministarstvo“.

Američki avioni presreli ruske i kineske

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) tvrdi da je presrela u blizini Aljaske ruske i kineske bombardere koji izvode zajedničke vazdušne patrole.

"Presreli smo ruske `TU-95 Ber` i kineske `H-6` bombardere u međunarodnom vazdušnom prostoru, ali nisu ušli u vazdušni prostor SAD ili Kanade", navodi u saopštenju NORAD-a, koji čine SAD i Kanada, piše Si-En-En.

Presretanje su izvršili američki borbeni avioni "F-16" i "F-35", kao i kanadski borbeni avioni CF-18, navodi zvaničnik odbrane, koji nije imenovan.

Navodi se da ruski letovi u vazdušnom prostoru Aljaske nisu neuobičajeni. U maju je Rusija uletela sa četiri aviona u taj prostor i tada je NORAD rekao da se ti letovi "redovno dešavaju". Ali, kako piše Si-En-En, čini se da je novina prisustvo kineskih aviona.

Inače ruski borbeni avioni "mig 29" i "mig 31" presreli su u nedelju američke strateške bombardere "B-52H" koji su se približavali državnojgranici iznad Barencovog mora.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи