Читај ми!

Direktor FBI otkrio nove detalje – atentator na Trampa pretraživao Kenedijevo ubistvo

Dvadestogodišnji mladić koji je osumnjičen da je pokušao da ubije Donalda Trampa u Pensilvaniji, na internetu je pretraživao o tome kako je Li Harvi Osvald ubio bivšeg američkog predsednika Džona F. Kenedija u Dalasu, izjavio je direktor Ef-Bi-Aj-a Kristofer Rej.

Kristofer Rej je, pred Pravosudnim odborom Predstavničkog doma SAD, izjavio da je Tomas Metju Kruks 6. jula "postao vrlo fokusiran na Trampa i njegov predizborni skup" u Milvokiju, te da je onlajn pretraživao "koliko je Li Harvi Osvald bio udaljen  od Kenedija kada je ispalio fatalni hitac".

Direktor Ef-Bi-Aj-a je izjavio da je atentator na Trampa imao dron koji je podigao blizu mesta skupa otprilike dva sata pre nego što je otvorio vatru, potvrdivši da su istražitelji pronašli bespilotnu letelicu u Kruksovom vozilu.

Prema njegovim rečima,Ef-Bi-Aj ima osnova da veruje da je atentator gledao video-snimke koje je dron prenosio kako bi izviđao područje.

I dalje nije jasan motiv

Rej je napomenuo i da su agenti pronašli ukupno tri eksplozivne naprave – dve u Kruksovom vozilu i jednu u njegovom stanu, kao i da je atentator pri sebi imao predajnik koji bi mu omogućio da aktivira naprave, iako su prijemnici na bombama pronađenim u njegovom vozilu bili isključeni.

Istražitelji su uspeli da pristupe Kruksovim telefonima što je, naveo je Rej, predstavljalo "značajan tehnički izazov" jer je koristio šifrovane aplikacije za komunikaciju.

"FBI, koji istražuje pucnjavu kao potencijalni čin domaćeg terorizma, još nema jasnu sliku o motivu napadača. Prevrnućemo svaki kamen. Ubica je možda preminuo, ali istraga Ef-Bi-Aj-a je u toku", poručio je Rej.

Direktorka američke Tajne službe Kimberli Čitl juče je podnela ostavku, dan nakon saslušanja u Predstavničkom domu po pitanju atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa 

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару