Kralj Čarls Treći u govoru pred britanskim parlamentom predstavio program nove laburističke vlade

U Londonu je počelo prvo zasedanje novog saziva parlamenta posle opštih izbora, održanih 4. jula. kralj Čarls Treći, tradicionalno, u svom govoru izlaže program nove laburističke vlade.

Oglašavanjem Big Bena označilo je početak obraćanja kralja Čarlsa Trećeg u britanskom parlamentu.

Posle atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i mere obezbeđenja podignute seu na najviši nivo u Londonu uoči zasedanja parlamenta.

Helikopteri nadleću centar Londona, a jedan je u vazduhu pratio i kola kojima je britanski kralj došao u parlament.

Ova ceremonija je tradicionalna godišnja ceremonija kada monarh simbolično preuzima vlast u parlamentu na nekoliko minuta i kao suveren izlaže ne svoje lične planove nego plan vlade.

Posle 14 godina ta vlada je laburistička i svi očekuju da vide da li će predizborna obećanja biti pretočena u neke konkretne zakone.

Kralj Čarles predložiće čak 35 nacrta zakona no pitanje je da li će svi oni proći, pogotovo zakon o zabrani pušenja koji je zapravo nasleđen od konzervativaca.

Ekonomija je okosnica govora, jer je inflacija već drugi mesec za redom u Britaniji oko 2 odsto.

Međutim, Centralna banka ne spušta kamatne stope i to je ono što muči Kira Starmera, jer je realna inflacija oko 3,5 odsto.

Inflacija ispod 3 odsto je magični procenat koji bi banci omogućio da smanji kamatne stope, a samim tim i hipotekarne kredite.

I ovde u Britaniji gradnja je glavno pitanje - kako graditi stanove koji nisu preskupi za građan.

U ovom sazivu britanskog parlamenta ima više stranaka nego ikada, a Zeleni kao i Reformistička stranka već su najavili oštro protivljenje određenim stavkama iz programa vlade. Britanski parlament se menja i više nije u onoj meri dvopartijski kao što je nekada bio.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару