Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Izraelska vojska intenzivirala napade na grad Gazu; Hezbolah lansirao 160 raketa na sever Izraela

Sukob Izraela i Hamasa – 250. dan. Izraelska vojska intenzivirala je napade na grad Gaza, ubijeno je najmanje deset osoba, a na desetine je ranjeno. Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da su izmene koje zahteva Hamas u predlogu o prekidu vatre male i da će SAD raditi sa ostalim posrednicima, Egiptom i Katarom, kako bi premostili razlike. Hamas negira te navode. Optužuje američku administraciju da zajedno sa svojim bliskim saveznikom, Izraelom, teži da izbegne bilo kakvu posvećenost nacrtu za trajni prekid vatre u Pojasu Gaze. Hezbolah u dva napada lansirao 160 raketa na sever Izraela.

Израелска војска интензивирала нападе на град Газу; Хезболах лансирао 160 ракета на север Израела Израелска војска интензивирала нападе на град Газу; Хезболах лансирао 160 ракета на север Израела

U Pojasu Gaze situacija ne miruje. Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su njene vazdušne snage pogodile 35 ciljeva širom Pojasa Gaze, dok je Hamas naveo da je jedan od komandanata Muhamed Džaber Abdo ubijen na Zapadnoj obali u borbi sa IDF-om.

Serija eksplozija zatresla je naselja sa obe strane izraelsko-libanske granice. Hezbolah je ispalio 50 raketa ka Izraelu, kao odgovor na napad IDF-a na severoistok Libana.

U međuvremenu je američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao Hamas da prihvati izraelski predlog o prekidu vatre koji je izneo Izrael, a podržao Vašington, rekavši da su sve relevantne strane prihvatile predlog, osim te palestinske grupe.

Zvaničnik Hamasa je rekao za Rojters da je ta palestinska grupa predala posrednicima svoj zvanični odgovor na predloženi izraelski sporazum, ne navodeći više detalja.

Neimenovani izraelski zvaničnik, sa druge strane, tvrdi da je Hamas odbio predlog sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre koju je predstavio američki predsednik Džo Bajden krajem prošlog meseca. Kako je naveo, Hamas je svojim amandmanima "promenio glavne parametre predloga".

Oglasio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres i pozvao je sve strane u sukobu da postignu sporazum o prekidu vatre u Gazi, koji je izneo predsednik SAD Džo Bajden.

Berlinski sud odbacio je hitan zahtev jednog broja palestinskih stanovnika Gaze da spreči nemačku vladu da odobrava dozvole za izvoz nemačkog oružja u Izrael, na osnovu toga što bi ono moglo biti korišćeno u suprotnosti sa humanitarnim pravom.

Palestinske vlasti saopštile su da su od 7. oktobra toj palestinskoj enklavi ubijene 37.164 osobe. 

U Pojasu Gaze, skoro 3.000 dece je životno ugroženo usled neuhranjenosti i nedostatka pristupa zdravstvenoj nezi, upozorava Unicef.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару