Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Španija, Norveška i Irska priznale Palestinu; protesti u Tel Avivu i Jerusalimu

Sukob Izraela i Hamasa – 229. dan. UN su saopštile da su obustavile distribuciju hrane u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze zbog nedostatka zaliha i loših bezbednosnih uslova. Španija, Norveška i Irska priznale su Palestinu, a odluka stupa na snagu 28. maja. Berlin i Pariz saglasni da nije pravo vreme za takav čin, dok Vašington traži pregovore, a ne jednostrano priznanje. Izrael je opozvao svoje ambasadore u Oslu, Madridu i Dablinu, a Netnjahu ističe da je "priznavanje Palestine nagrada za terorizam". U Tel Avivu i Jerusalimu građani protestuju nakon objavljivanja snimka kidnapovanih pripadnica izraelske vojske.

Шпанијa, Норвешка и Ирска признале Палестину; протести у Тел Авиву и Јерусалиму Шпанијa, Норвешка и Ирска признале Палестину; протести у Тел Авиву и Јерусалиму

U izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu, od 7. oktobra poginulo je 35.647 Palestinaca, a 79.852 su ranjena, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Dok u blizini besne borbe, bolnica u Džabaliji na severu Pojasa Gaze je u stanju opsade, zarobljeno je 170 ljudi, rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Iz SZO, takođe, stiže poziv Izraelu da ukine ograničenja za medicinsku pomoć, pošto se Palestinci suočavaju sa glađu i nedostatkom neophodnih lekova i materijala u bolnicama.

U isto vreme, Ujedinjene nacije saopštile su da su obustavile distribuciju hrane u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze zbog nedostatka zaliha i loših bezbednosnih uslova i upozorile na pretnju od gladi.

Žrtava sukoba IDF i Palestinaca bilo je i na okupiranoj Zapadnoj obali, gde je broj ubijenih u raciji na grad Dženin porastao na sedam.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије