Читај ми!

Reagovanja na smrt Navaljnog – Zapad upire prst u Moskvu, saradnici i porodica sumnjaju u zvaničnu verziju o smrti

Na vest o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog reagovali su zvaničnici iz Brisela i Vašingtona koji od Moskve traže objašnjenje. U Moskvu prst upire i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, a porodica poručuje da će ruske vlasti odgovarati za smrt Navaljnog.

U zatvorskoj jedinici danas je preminuo kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, saopšteno je iz zatvorske službe regiona Jamalo-Nenecki.

Supruga Alekseja Navaljnog, Julija, izjavila je da će ruske vlasti odgovarati za smrt njenog supruga i opozicionog političara, ukoliko se ispostavi da je vest o smrti tačna.

Ona je u obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji istakla da "niko ne treba da veruje" ruskoj vladi jer, kako je rekla, ruska vlada "stalno laže", prenosi "Njujork tajms".

"Oni će biti izvedeni pred lice pravde, a taj dan će uskoro doći", poručila je Navaljnaja.

Bajden: Nema sumnje da je Putin odgovoran za smrt Navaljnog

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin odgovoran za smrt opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

"Putin je odgovoran za smrt Navaljnog. Ono što se dogodilo Navaljnom je još veći dokaz Putinove brutalnosti", rekao je Bajden na konferenciji za medije.

Na pitanje novinara da li je Navaljni ubijen, Bajden je rekao da ne zna šta se tačno dogodilo, ali je naglasio da "nema sumnje da je smrt Navaljnog posledica nečega što su Putin i njegovi nasilnici uradili".

Bajden je pohvalio aktivizam ruskog opozicionara u Rusiji i njegovu hrabrost 2020. godine kada se vratio u zemlju nakon trovanja zabranjenim nervnim agensom.

"Bio je sve što Putin nije. Bio je hrabar, bio je principijelan, bio je posvećen izgradnji Rusije u kojoj bi postojala vladavina prava", rekao je Bajden. 

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Rusija mora da podeli detalje o smrti aktiviste i opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, preneo je Rojters.

Makron je rekao da smrt Navaljnog pokazuje "slabost Kremlja i njihov strah od svih protivnika“.

Makron je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim dodao da je Rusija ušla u novu fazu agresije i da mora da objasni eskalacije, uključujući izveštaje o planiranim nuklearnim aktivnostima u svemiru, preneo je Rojters.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da treba da se utvrde sve okolnosti njegove smrti, ali i da je duboko ožalošćen zbog vesti o njegovoj smrti.

Rusija mora da odgovori na neka veoma ozbiljna pitanja, poručio je Stoltenberg.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Rusija odgovorna za smrt opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

Savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džejk Saliven izjavio je da je smrt Navaljnog "užasna tragedija" i dodao da se postavlja pitanje šta se stvarno dogodilo, kako kaže, “s obzirom na dugu istoriju ruske vlade koja je nanosila štetu svojim protivnicma“.

ODIHR traži pokretanje istrage o okolnostima smrti Navaljnog

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava i zatražila je pokretanje istrage o okolnostima smrti.

"Od samog početka, zatvaranje Navaljnog je bilo fundamentalno kršenje prava na izražavanje neslaganja, kao i prava na pravično suđenje", rekao je direktor ODIHR-a Mateo Mekači, navodi se u saopštenju OEBS-a.

ODIHR poziva ruske vlasti da odmah pokrenu i kredibilnu istragu o okolnostima u kojima je umro i da zakonskim zastupnicima Navaljnog omoguće pun pristup.

Porodici Navaljnog i njegovim političkim saborcma saučešće je uputio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, uz poruku da se Navaljni borio za slobodu i demokratiju.

Fon der Lajen, Borelj i Zelenski krive Putina za smrt Navaljnog

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je na svom nalogu na društvenoj mreži X da je duboko uznemirena i ožalošćena zbog vesti o smrti Navaljnog i ocenila da se Putin ničega ne plaši više od "neodobravanja sopstvenog naroda".

"Mračan podsetnik o tome šta su Putin i njegov režim", navela je Fon der Lajen.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj naveo je da je šokiran zbog vesti o smrti Navaljnog, kojeg je nazvao "hrabrim čovekom koji je posvetio život spasavanju časti Rusije, dajući nadu demokratama i civilnom društvu".

"Dok čekamo dalje informacije, budimo jasni: ovo je isključiva Putinova odgovornost", poručio je Borelj na društvenoj mreži X.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, takođe, optužuje Putina za smrt Navaljnog. 

Zelenski je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu izneo tvrdnju da je "očigledno" da je Putin "ubio Navaljnog". Naveo je i da Putina "nije briga ko umire", već da mu je stalo samo do toga da se zadrži na vlasti, prenosi nemački Velt.

Poručuje da bi Putin "trebalo da izgubi sve" i da "odgovara za zločine".

Nemački kancelar Olaf Šolc naveo je da je smrt Navaljnog strašan pokazatelj toga koliko se Rusija kao zemlja pormenila poslednji godina.

Britanski premijer Riši Sunak je na vest o smrti Navaljnog rekao da je to strašna vest.

"Kao odlučan zagovonik ruske demokratije, Aleksej Navaljni je demonstrirao hrabrost celog svog života", naveo je Sunak.

Predsednik Letonije Edgars Rinkevičs je u objavi na društvenoj mreži Iks za smrt Navaljnog optužio Kremlj.

"Šta god da mislite o Alekseju Navaljnom kao političaru, Kremlj ga je upravo brutalno ubio. To je činjenica i nešto što treba znati o prirodi sadašnjeg ruskog režima", napisao je Edgars Rinkevičs i izjavio saučešće porodici i prijateljima Navaljnog.

Zbog smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, u više evropskih gradova građani su mu odali poštu polaganjem cveća. I ispred Ambasade Rusije u Beogradu, održan je protest, okupljeni su polagali cveće i palili sveće. Nosili su slike Navaljnog i transparente, ali govora nije bilo.

Zaharova: Reakcija lidera NATO-a samorazotkrivajuća

Na reakcije zapadnih političara, reagovala je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, poručivši da su reakcije lidera NATO-a na smrt opozionara Alekseja Navaljnog "samorazotkrivajuće".

"Reakcija lidera NATO-a na smrt Navaljnog u vidu direktnih optužbi protiv Rusije je samorazotkrivajuća. Forenzičko ispitivanje je u toku, ali su zaključci Zapada već spremni", navela je Zaharova na Telegramu.

Predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin poručio je da su za smrt opozicionog političara Alekseja Navaljnog odgovorni Vašington i Brisel.

"Uzrok će utvrditi forenzičari i istraga, ali kada, bez čekanja na rezultate istrage, optužbe i izjave političara i šefova neprijateljskih država zvuče kao kopije, prvo se mora odgovoriti na pitanje: Kome danas koristi smrt Navaljnog", napisao je Volodin na Telegramu.

Prema njegovim rečima, to je "apsolutno očigledno".

"Odgovara onima koji su uveli više od 19.000 sankcija Rusiji, sa ciljem da rasparčaju njenu ekonomiju i onima koji gube rat u Ukrajini", naveo je Volodin.

Saradnik Navaljnog Leonid Volkov napisao je na društvenoj mreži Iks da nisu u mogućnosti da potvrde njegovu smrt, ali da se njegov advokat uputio ka zatvorskoj jedinici gde je Navaljni služio kaznu. Poručio je i da nema osnova da se veruje državnoj propagandi.

Nobelovac, ruski urednik Dmitri Muratov nazvao je smrt Navaljnog ubistvom i naveo da veruje da su uslovi pod kojima je služio kaznu doveli do njegove smrti.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи