Читај ми!

Ostavka i gnevno pismo Borisa Džonsona Odboru za privilegije

Ostavka bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto poslanika obelodanjena je u formi gnevnog pisma upućenog, pre svega, Odboru za privilegije Donjeg doma britanskog parlamenta. I saveznik Borisa Džonsona Najdžel Adams objavio je da se momentalno povlači sa mesta poslanika.

Bivši britanski premijer Boris Džonson podneo je ostavku na mesto poslanika za izbornu jedinicu Aksbridž i južni Rajslip u zapadnom Londonu.

Ostavka je obelodanjena u obliku gnevnog pisma, upućenog pre svega Odboru za privilegije Donjeg doma britanskog parlamenta.

Okidač za hiljadu gnevnih reči je izveštaj tog parlamentarnog odbora o tome da li je bivši predsednik britanske vlade namerno lagao poslanike o saznanju i umešanosti u razne žurke i zabave, održavane u zgradama Vlade dok je zemlja bila potpuno zaključana zbog pandemije kovida 19.

"Primio sam pismo od Odbora za privilegije koje mi je jasno stavilo do znanja, na moje zaprepašćenje, da su odlučni da parlamentarnu proceduru okrenu protiv mene i isteraju me iz parlamenta“, kaže u uvodu Boris Džonson.

"Nema ni trunke dokaza da sam lagao parlament"

Bivši premijer tvrdi da Odbor nema "ni trunke dokaza“ da je on namerno lagao parlament.

On ističe da se ponašao kao i svaki drugi premijer ili ministar i govorio samo ono što je saznavao od savetnika, ali je i dodao "da je to radio i aktuelni premijer Riši Sunak, koji je tada stanovao u istoj zgradi".

Džonson time ne samo podseća da je Riši Sunak bio ministar finansija u njegovoj vladi, čija je rezidencija u ulici Dauning 11, već i ukazuje na to da se protiv aktuelnog premijera ne vodi postupak pred Odborom za privilegije.

Time bivši premijer želi da naglasi da se odbor obrušio samo na njega.

"Njihov cilj nikada nije bio da otkriju istinu ili istinski shvate šta mi je bilo u glavi tokom govora u Donjem domu. Njihov cilj od samog početka je da me proglase krivim bez obzira na činjenice. To je sama definicija pristrasnog suda", navodi Džonson.

Kao dodatni argument da je Odbor pristrasan, bivši premijer podseća da je većina njegovih članova javno tvrdila da je Džonson lagao parlament mnogo pre nego što je postupak protiv njega pokrenut.

Boris Džonson naglašava da ga je "vera u nepristrasnost sistema" navela da sarađuje sa Odborom.

On podseća da ga je "naivnost" navela da sarađuje sa izveštajem državne službenice Su Grej o "žurkagejtu".

Su Grej, tada pozdravljana sa svih strana političkog spektra kao nepristrasna, nedavno je zvanično postala ne samo član opozicione Laburističke partije, već i šef kabineta njenog lidera Kira Starmera.

Boris Džonson ne propušta da se osvrne na tu činjenicu, uz opasku da laburistima, liberaldemokratama i škotskim nacionalistima "odgovara" njegov odlazak iz parlamenta.

Bivši premijer se u ovog delu pisane ostavke obrušava na delo sopstvene stranke, optužujući deo poslanika da se uključio u "lov na veštice", koji je "osveta za Bregzit i pokušaj da se preokrene rezultat referenduma iz 2016. godine".

"Moje uklanjanje je prvi neophodni korak u tom cilju“, navodi Džonson.

Zaključak ostavke

U zaključku ostavke, Džonson se okreće sopstvenoj stranci, podsećajući njene članove da je on taj koji je osvojio nadmoćnu većinu na izborima, a sa funkcije premijera otišao sa samo nekoliko procenata iza laburista po popularnosti, dok je taj jaz sada ogroman u korist opozicije.

"Naša stranka treba da hitno pronađe novi zamajac i veru u sposobnost naše zemlje", poručuje Džonson i ističe da niko ne treba da se plaši istinski konzervativne vlade.

Osvrćući se na svoj rad na poboljšavanju života građana u svojoj izbornoj jedinici, Džonson ostavku završava navođenjem svojih najvećih političkih uspeha – Bregzita, najveće pobede konzervativaca u poslednjih četrdeset godina, najbrže vakcinacije protiv kovida u Evropi i vodeću ulogu u podršci Ukrajini.

"Tužan sam što, barem za sada, napuštam parlament, ali sam prevashodno zaprepašćen i zgađen što sam iz njega antidemokratski isteran od odbora, kojim Harijet Harman rukovodi sa užasavajućom pristrasnošću.

Reakcije konzervativaca

Reagujući na ostavku, Vil Volton, Džonsonov savetnik iz vremena kada je bio gradonačelnik Londona, ocenjuje da bivši premijer njome "pokušava da zaštiti sopstveni politički narativ i zaostavštinu".

Politička urednica lista Spektejtor Kejti Bols ističe da ostavka sadrži jasne nagoveštaje da Džonson namerava da se vrati u politiku, a da za probleme optužuje svoje unutarpartijske naslednike, posebno premijera Sunaka, pozicionirajući se za buduće izbore za lidera konzervativaca.

Politički urednik Bi-Bi-Sija Kris Mejson ocenjuje da "Džonsonov duh progoni Rišija Sunaka“.

"Teškaš" Konzervativne stranke lord Heseltajn poručuje da je Džonsonova zaostavština "u paramparčad razbila veliku viziju Konzervativne stranke“.

Bivši ministar vlade Margaret Tačer podseća da se Odbor za privilegije sastoji od četiri konzervativna, dva laburistička i jednog liberaldemokratskog poslanika, te ukazuje da Džonson propušta da primeti tu realnost što samo potcrtava "da on nema nikakav integritet“.

Međutim, ser Džon Redvud, bivši ministar za Vels, evroskeptik i ministar vlade Margaret Tačer, ističe da "zabrinjava to što se ovako važna ličnost političkog života oseća progonjenom u ovolikoj meri".

On smatra da je Džonson od početka svoje karijere lidera konzervativaca bio "pod pritiskom bez presedana.“

Sledbenici Borisa Džonsona u redovima konzervativaca ponavljaju njegove optužbe protiv Odbora za privilegije, predvođeni bivšom ministarkom unutrašnjih poslova Priti Patel.

Primetno je i ćutanje premijera Sunaka i njegovih ministara.

Reakcije opozicije

Liberaldemokrate imaju tri reči za odlazak Džonsona – neka ide dođavola.

Laburisti ističu da Džonson ne prestaje da laže ni u tekstu ostavke.

Škotski nacionalnosti ukazuju na to da za njim u Škotskoj niko neće žaliti.

Istovremeno, laburisti i liberaldemokrate pripremaju zajedničku strategiju za prevremene izbore u Džonsonovoj izbornoj jedinici, ali i izbornoj jedinici njegove bliske saradnice Nadin Doris, koja je ostavku podnela samo nekoliko sati pre njega.

Mediji spekulišu da li ta saradnja nagoveštava opozicionu koaliciju na izborima naredne godine, koju su lideri te dve strane do sada demantovali.

Reakcija Odbora za privilegije

Sam odbor za privilegije sastaje se u ponedeljak kada će i objaviti svoj izveštaj o žurkagejtu o kojem Džonson govori u svojoj ostavci.

Očekuje se da Odbor reaguje na Džonsonove optužbe novim kaznenim merama.

Ostavku podneo i Najdžel Adams

I saveznik Borisa Džonsona Najdžel Adams objavio je da se momentalno povlači sa mesta poslanika. Adams je prethodno najavio da će se povući na sledećim opštim izborima.

U objavi na Tviteru, Adams je rekao da je juče izabran novi kandidat konzervativaca.

”Bila mi je čast da predstavljam oblast u kojoj sam odrastao i školovao se, i želim da zahvalim svojim biračima na njihovoj divnoj podršci od 2010. godine“, rekao je Adams.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару