Читај ми!

Zatvorena birališta u Turskoj

Građani Turske glasali su na predsedničkim i parlamentarnim izborima koji se smatraju jednim od najznačajnih u stogodišnjoj istoriji moderne Turske. Prema turskom zakonu, objavljivanje bilo kakvih rezultata je zabranjeno do 21 sat po lokalnom vremenu, prenosi Gardijan.

Pravo glasa ima više od 64,1 milion građana Turske.

Turci su za novog predsednika birali između aktuelnog šefa države i lidera Partije pravde i razvoja Redžepa Tajipa Erdogana, glavnog opozicionog kandidata iz redova Republikanske narodne stranke Kemala Kiličdaroglua i bivšeg poslanika ultradesničarske partije Sinana Ogana.

Muharem Indže, još jedan predsednički kandidat, povukao se iz trke u četvrtak.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se Erdogan suočava sa najvećim izazovom tokom svoje političke karijere i da lider opozicije Kiličdaroglu vodi u predizbornim anketama.

Ako nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, dvojica kandidata sa najviše glasova odmeriće snage u drugom krugu, koji će biti održan 28. maja.

Na parlamentarnim izborima za glasove birača boriće se 24 političke stranke i 151 nezavisni kandidat.

Izbori se održavaju tri meseca nakon katastrofalnog zemljotresa na jugoistoku Turske u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi, a mnogi građani u provincijama pogođenim zemljotresom izrazili su ogorčenje zbog spore reakcije Ankare.

Izazov za novu vladu biće i ekonomija koja klizi ka dubokoj krizi zbog porasta troškova života, ali i zbog nepredvidivog spoljnopolitičkog kursa Erdoganove Turske.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи