Kineski dogovor Saudijaca i Iranaca, nova briga za Izrael

Saudijska Arabija i Iran će u naredna dva meseca obnoviti diplomatske odnose, sedam godina pošto su vlasti u Rijadu pogubile šiitskog sveštenika Nimra el Nimra. Diplomatski odnosi uspostavljeni uz posredovanje Pekinga. Oštre reakcije izraelskih političara. Hezbolah pozdravio dogovor Teherana i Rijada.

Кинески договор Саудијаца и Иранаца, нова брига за Израел Кинески договор Саудијаца и Иранаца, нова брига за Израел

Kineska diplomatija izdejstvovala je obnavljanje diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana, koji će u naredna dva meseca ponovo otvoriti diplomatska predstavništva, čime će biti stavljena tačka na sedam godina napetosti između ove dve države.

"Kao rezultat razgovora, Iran i Saudijska Arabija su se složili da nastave diplomatske odnose i ponovo otvore ambasade... U roku od dva meseca", javila je iranska agencija Irna. Dogovor su potvrdili i saudijski mediji.

Kineski mediji su javili i da će zvaničnici dve države održati novu rundu razgovora o detaljima sprovođenja ovog dogovora.

"Povratak normalnim odnosima otvoriće ozbiljnije mogućnosti našim državama, regionu i celom islamskom svetu", rekao je iranski ministar spoljnih poslova, Hosein Amir Abdolahijan.

Sporazum između ove dve države predstavlja prilično iznenađenje, jer su saudijske vlasti pre četiri meseca optuživale Teheran da planira napade na saudijska energetska postrojenja, posle čega je Vašington vlastima u Rijadu na raspolaganje stavio borbene avione F-22 i F-16, koji se već nalaze u toj zemlji.

Nove tenzije na relaciji Teheran–Rijad proizvod su i optužbi iranskih vlasti da Saudijska Arabija zdušno podržava antivladine demonstracije u Iranu, koje su izbile posle ubistva Mahse Amini.

Teheran, suštinski, smatra da Rijad stoji iza učestalih napada pripadnike Islamske države na granici sa Irakom, dok Saudijci Irancima na teret stavljaju podršku režimu Bašira el Asada u Siriji i Hezbolahu u Libanu.

Odnosi dve države prekinuti su 2016. godine posle serije sporova koji su kulminirali pogubljenjem šiitskog lidera Nimra el Nimra i napadima na saudijska diplomatska predstavništva u Iranu. Loši odnosi dve države su, od tada, bili ključni problem na Bliskom istoku sa ozbiljnim posledicama po stanje u Siriji, Iraku, Jemenu i Libanu.

Analitičari smatraju da će se, posle ovog dogovora, steći uslovi za prekid proksi rata Irana i Saudijske Arabije u Jemenu, kao i da će sporazum iz Pekinga imati posledice po položaj Teherana u budućim pregovorima oko nuklearnog programa. Što se Rijada tiče, ovaj sporazum predstavlja još jedan dokaz da je Saudijska Arabija odlučila da vodi spoljnu politiku nezavisnu od zapadnih uticaja.

Dogovor Rijada i Teherana izazvao je burne reakcije u Izraelu, pa su bivši premijeri Naftali Benet i Jair Lapid ovakav razvoj situacije nazvali "opasnim" i "smrtonosnim udarcem pokušajima da se formira regionalna koalicija protiv Irana".

"Dogovor između Saudijske Arabije i Irana predstavlja pokazatelj potpune i opasne propasti spoljne politike Izraela", rekao je Lapid.

Glavni iranski saveznik u Libanu, Hezbolah je, pak, snažno podržao dogovor u Pekingu, nazivajući ga "sjajnim razvojem situacije".

Kineska uloga u ovom procesu predstavlja prilično iznenađenje, jer su razgovori dve strane poslednjih godina vođeni mahom u Iraku, ali su saudijski zvaničnici naveli da uloga Pekinga predstavlja garanciju da će Teheran ispuniti svoj deo dogovora.

Istovremeno, obnovljeni odnosi Rijada i Teherana predstavljaće ozbiljan udarac američkim pokušajima da bezbrojnim paketima sankcija politički i ekonomski izoluju Iran.

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan el Saud objasnio je ranije da je Kina najveći trgovinski partner Rijada, te da Rijah ima izvanredne odnose da Pekingom u brojnim sektorima.

"Sledićemo svoje interese i na Istoku i na Zapadu", rekao je saudijski ministar, upozoravajući da je postojeći format pregovora o iranskom nuklearnom programu prevaziđen, kao i da bi u buduće razgovore morale biti uključene i zemlje regiona.

Saudijski mediji se nadaju da bi, posle postizanja sporazuma, Iran mogao iskoristiti uticaj na Hute u Jemenu čime bi se stavila tačka na osam godina dug građanski rat u toj državi.

Istovremeno, nejasno je kako će ovaj dogovor uticati na američki pokušaj da nagovori Izrael i Saudijsku Arabiju da uspostave diplomatske odnose. Rijad je prethodno uslovio postizanje sporazuma sa Tel Avivom zahtevajući da SAD pomogne saudijski nuklearni program i omogući nesmetan uvoz naoružanja.

уторак, 06. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару