Samit u Parizu - novi početak u francusko-britanskim odnosima

Vreme je za novi početak, saglasili su se britanski premijer i francuski predsednik, posle godina trzavica zbog Bregzita. Posle pet godina, u Parizu je održan Samit Velike Britanije i Francuske.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska okreću novi list, čulo se u Jelisejskoj palati, posle jednočasovnog razgovora iza zatvorenih vrata i razmene dresova ragbi reprezentacija.

"Zbog naše istorije, geografije, našeg DNK, moja je želja da ostvarimo najbolje moguće odnose i najbliže savezništvo", rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron.

"Naše dve države suočile su se sa različitim izazovima. Pri tom, ne mislim na to što je Francuska izbacila Englesku sa Svetskog prvenstva u fudbalu. Ali uveren sam da je današnji sastanak novi početak. Obnovljeno razumevanje", istakao je premijer Velike Britanije Riši Sunak.

Britansko-francuski samit u Parizu, samit je dve najveće vojne i nuklearne sile u Evropi, stalne članice Saveta bezbednposti UN. U prethodnih pet godina stale su trzavice oko Bregzita, kada se prethodnica Rišija Sunaka Liz Tras naglas pitala - da li je Francuska prijatelj ili neprijatelj.

Onda i potres zbog AUKUS-a, kada je Australija odustala od dogovorene kupovine francuskih nuklearnih podmornica i okrenula se Vašingtonu i Londonu. Sada Makron i Sunak najavljuju vojnu saradnju i pomoć Ukrajini.

"Dogovorili smo se da obučavamo ukrajinske marince, da unapedimo kompatibilnost naših vojski i iskoristimo pun potencijal združenih snaga. Da promovišemo bezbednost i stabilnost u regionu Indo-Pacifika", rekao je Sunak.

"Rusija ne može i ne bi trebalo da pobedi. Od prvog dana, pomažemo Ukrajini, na humanitarnom, ekonomskom i vojnom nivou. Činimo sve što možemo da ovaj rat ne dobije globalne razmere", naglasio je Makron.

Britansko-francuska romansa - tako se opisuje odnos dva nekadašnja investiciona bankara, politički pozicionirana u desnom centru. I kada je reč o protestima i političkoj podršci, Makron i Sunak imaju i slične brige. I kod kuće i preko granica.

"Definitivno je sada rat u Ukrajini i taj diskurs učinio da se lideri na zapadu čvšće povežu i da prevaziđu razlike ujednačavajući njihov spoljnopolitički nastup. Britanija od početka krize ima agresivniji pristup i diskurs dok Francuska nastoji da negde smiri situaciju i da se postavi u ulozi arbitra tako da je ovo u tom smislu značajna poseta. Govori nam o tome da se Zapad okuplja oko te ideje pomoći odbrani Ukrajine", navodi Aleksandra Kolaković sa Instituta za političke studije. 

Praćeni sa po sedam ministara, sklopili su i energetski sporazum, koji uključuje i saradnju u oblasti civilnih nuklearnih elektrana. Čim je prošle jeseni stupio na dužnost, Sunak se sa Makronom dogovorio o ulaganju 72 milijarde evra u zajedničku kontrolu ilegalnih migracija malim plovilima preko Lamanša. Sada su, kaže dogovor podigli na neviđeni nivo. Jedan od pet prioriteta britanske vlade, sa najvećom pažnjom ispraćen je u Londonu.

"London je pristao da sa preko pola mlrd funti u naredne tri godine finansira novouspostalvljeni prihvatni centar za imigrante u francuskoj. To je mala cena ako se uzme u obzir da će u istom periodu za smeštaj imigranata u Britaniji platiti 13 puta više. No Francuska nije pristala na ono što je za Britaniju najvažnije, a to je sporazum o repatrijaciji ključan za novu britansku imigracionu politiku", izveštava Ivana Miloradović dopisnica RTS-a iz Londona.

Samit dolazi posle novog sporazuma Londona sa Briselom o statusu Severne Irske - Vidnzorski okvir. U Parizu saglasnost - Bregzit nije promenio geografiju. London želi tešnju saradnju sa EU. Red je, kaže Sunak, da počne od najbližeg suseda. Do kraja meseca Francusku bi trebalo da poseti i kralj Čarls.

уторак, 06. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару