Latinska Amerika pomaže Haitiju

Lideri Saveza država Latinske Amerike na samitu u prestonici Ekvadora obećali formiranje fonda od 100 miliona dolara za pomoć razrušenom Haitiju.

Gotovo mesec dana posle katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio karipsku državu Haiti, lideri Saveza država Latinske Amerike okupili su se u prestonici Ekvadora kako bi pružili podršku obnovi Haitija. Posle apela predsednika Haitija, Rene Prevala, učesnici skupa obećali su formiranje fonda od 100 miliona dolara u te svrhe.

Na samitu zemalja Latinske Amerike pokrenuto je pitanje slanja opreme za izgradnju kuća i škola i stručnjaka koji će pomoći obnovu uništene infrastrukture posle potresa.

Predsednik Haitija Rene Preval izneo je konkretan predlog da se novcem iz fonda sagradi 200 do 300 kilometara puteva. Domaćin skupa, predsednik Ekvadora, Rafael Korea, pozvao je međunarodnu zajednicu da sledi primer njegove zemlje i otpiše strane dugove Haitiju.

"Najljubaznije molimo sve kreditore, posebno međunarodne organizacije da u potpunosti otpišu strana dugovanja Haitiju. Ekvador je to već učinio", rekao je predsednik Ekvadora Rafael Korea.

U završnom dokumentu samita piše da će u fond vredan 100 miliona dolara zemlje davati doprinose u skladu sa svojim bruto društvenim proizvodom.

U tekstu stoji i da su Haitiju preko potrebni šatori i privremena skloništa zbog uništenih stambenih objekata.

Ujedinjene nacije biju bitku sa vremenom da bi pre kišne sezone dostavile što više tih objekata na Haiti.

Prema podacima svetske organizacije 250 hiljada ljudi od milion stanovnika te zemlje kojima su potrebni šatori je zbrinuto. Trenutno Međunarodna organizacija za migracije obezbeđuje osnovne potrebe stanovništvu koje im se dostavljaju preko humanitarnih agencija.

U poljskoj bolnici u Port-o-Prensu kojom upravlja Univerzitet iz Majamija zbrinut je 28-godišnji Haićanin koji je preživeo 27 dana ispod ruševina posle zemljotresa.

Reč je o Evansu Monsigrasu koji je lekarima rekao da je za vreme zemljotresa bio u svojoj kući u kuhinji i da je tu ostao zatrpan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару