Читај ми!

Kazahstan, klinička smrt bitkoina

Nakon što je Kina krajem prošle godine uvela zabranu rudarenja bitkoina, Kazahstan je postao druga zemlja na svetu sa najvećom količinom računara na kojima se "kopa" najskuplja kriptovaluta na svetu, odmah iza Amerike. Globalna računarska snaga decentralizovane mreže naglo je opala što je, usled gašenje interneta tokom nereda u toj zemlji, pogodilo brzorastuću industriju rudarenja kriptovaluta.

Vrednost bitkoina je u petak pala na najniži nivo od septembra, na manje od 43.000 dolara za "novčić".

Prema Koindesku, vrednost bitkoina je u trenutku pisanja teksta 41.959,72 američka dolara i za 24 sata je porasla za 268,65 dolara.  

Mediji javljaju da je u međuvremenu uspostavljen internet u glavnom gradu Kazahstana, ali da mobilni internet nakon gašenja zbog nereda još ne funkcioniše.

Nakon što je Kina uvela zabranu rudarenja kriptovaluta, mnogi "majneri" preselili su aktivnosti u susedni Kazahstan. Prema pisanju Diplomata, u Kazahstanu trenutno postoji dvadeset farmi za rudarenje kriptovaluta.

Podaci su različiti, ali se procenjuje da Kazahstan ima od 15 do 18 odsto globalnog "hešrejta", odnosno ukupne količine računarske snage koju koriste kompjuteri povezani sa bitkoin mrežom.

No internet, no mining 

Što je više "rudara" na mreži, veća je količina računarske snage potrebna za rudarenje novog bitkoina. "Hešrejt" pada ako rudari napuste mrežu, teoretski olakšavajući preostalim rudarima da proizvedu novi novčić, navodi Rojters.

Naravno, to je bez interneta nemoguće. Jedan od rudara kriptovaluta iz Kazahstana, Didar Bekbau naveo je na Tviteru da "bez interneta nema majninga".

Ali, nakon šezdesetak sati, internet se polako vraća u Kazahstan. Prema podacima NetBloksa, organizacije koja se bavi praćenjem prekida i gašenja mreže, on je na nivou od oko 40 odsto u odnosu na period pre gašenja.

Prema navodima Ej-Bi-Sija, to što se dogodilo u Kazahstanu pokazuje dve značajne stvari u vezi sa bitkoinom. Sa jedne strane, mreža je otpornija nego što se mislilo, a sa druge, događaji u Kazahstanu znače da bi veći broj rudara mogao da se odluči da aktivnosti preseli u SAD kako bi se izbegli prekidi.

Kazahstan i rudarenje kriptovaluta – energija i obilje

Kazahstan je, prema navodima Diplomata, pogodan za "rudarenje" pre svega zbog relativno jeftine energije.

Kazahstan nudi atraktivno tržište, sa cenama po kilovat času u proseku oko 5 centi, u poređenju sa cenom od 9 do 11 centi koliko je za tu količinu energije neophodno izdvojiti u Rusiji, Kini i Sjedinjenim Državama.

Približno upola cene, kazahstanski finansijski podaci o rudarenju kriptovaluta izgledaju bolje od konkurencije.

U junu 2020. predsednik Kasim Žomart Tokajev odobrio je izmene i dopune "digitalnog koda" zemlje, čime je efektivno legalizovano rudarenje kriptovaluta u Kazahstanu. Pored toga, blage regulative čini da banke počnu da nude račune u kriptovalutama daju tržištu neuporediv potencijal.

Prema nedavnim izmenama Kazahstanskog poreskog zakonika, od januara 2022. rudari kriptovaluta će morati da plate još jedan dodatni iznos od 0,23 centa po kilovat času, što će vladi omogućiti da ubira više poreza od rudarenja.

Problem zaštite životne sredine i siva zona rudarenja

I pored energije sa nižom cenom, u Kazahstanu je prošle godine došlo do nekoliko prekida u snabdevanju strujom, zbog čega se Vlada okreće Rusiji da bi nadoknadila rastuću potražnju.

Naglo povećanje potrošnje, istovremeno opterećuje mrežu. 

Zamenik ministar energetike Kazahstana Murat Žurebetov izjavio je tada da je jedan od razloga povećanja potrošnje od osam odsto nelegalno rudarenje u sivoj zoni.

Glavni izvori za snabdevanje električnom energijom za rudarenje su elektrane na gas i ugalj (koje čine 70 odsto), a udeo "rudara" je oko sedam odsto. S obzirom na to da dve trećine energije proizvedene u Kazahstanu dolazi iz fosilnih goriva, postavlja se pitanje i karbonskog otiska, odnosno zagađenja životne sredine. 

Kazahstan, koji najveći deo kvalitetnog uglja izvozi, ima čak i višu stopu od nekadašnje stope Kine. Prema navodima Svetske agencije za energetiku, prenosi Gardijan, Kazahstan emituje 1.500 grama po kilovat satu, dok je u Kini nekada ta emisija bila 1.000 grama.

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару