Zašto se ne vole Iran i Izrael

Sukob Izraela i Irana tinja decenijama ali uz veliki rizik da preraste u buktinju. Posle izraelskog bombardovanja iranskih položaja u Siriji napetost je porasla. Spremnosti na ustupke nema ni na jednoj strani. Skoro nijedan odnos između neke dve države nije toliko složen – poput onog između Izraela i Irana.

Iran ne priznaje Izrael, a neki njegovi zvaničnici redovno pozivaju i na uništenje te zemlje. Za razliku od svog prethodnika koji je Holokaust nazvao "mitom", sadašnji predsednik Irana Hasan Rohani je umereniji, pa je čak i osudio "nacistički masakr Jevreja".

S druge strane, Izrael tvrdi da iransko vojno prisustvo u Siriji predstavlja "crvenu liniju", da pomaže libanski Hezbolah i palestinski Hamas. Premijer Izraela, kod kuće pritisnut optužbama za proneveru i korupciju, okreće se Rusiji od koje traži da smanji uticaj Irana.

"Izrael će nastaviti da sprečava Iran da uspostavi trajno vojno prisustvo u Siriji, da formira još jednu terorističku bazu iz koje bi pretio Izraelu. Ipak, Iran nastavlja da prelazi te naše crvene linije", kaže izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Još jedan dvosmerni izvor sukoba – Izrael želi da spreči Iran da razvije nuklearno oružje. Iran nema razumevanja za izraeleski stav prema Palestincima.

"Izrael koristi agresiju kao svoju politiku prema susednim zemaljama – to su masovne odmazde, dnevni upadi u Siriju, Liban i druge arapske zemlje. Svakodnevno ih bombarduje, a Siriju i rutinski", rekao je ministar spoljnih poslova Irana Muhamad Džavad Zarif.

Jevrejsko-persijski odnosi, danas sukobi – doslovno su biblijski. O njima piše i u Starom zavetu. Tadašnja Persija, koja je obuhvatala Iran i Irak, razorila je Jerusalim 605. godine pre Hrista.

Jevreji su porobljeni i nasilno preseljeni u persijske gradove. Od tada, granice većine arapskih zemalja povučene su proizvoljno i posledica su kolonijalizma, vera je jaka, a bogatstvo, zahvaljujući nafti, koje je doskora garantovalo mir, sad budi zavist i nove prohteve.

"Amerika i Izrael želeli su da podele Irak, da unište jedinstvo te zemlje. Amerikanci su želeli da se mešaju u naše državne poslove, ali naš narod rekao im je 'ne' svojim jedinstvom, čvrstinom i zajedništvom, onemogućeni su američki planovi i zavere", kaže predsednik Irana Hasan Rohani.

Iran prognozira uništenje jevrejske države. Izrael oduzima pravo Iranu na atomsko oružje. S obzirom na sve to, upućeni kažu u dogledno vreme ne treba očekivati poboljšanje odnosa između Izraela i Irana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи