Kanada usvojila drugu Rezoluciju o Srebrenici

Kanadski parlament jednoglasno je usvojio drugu rezoluciju o genocidu u Srebrenici, čime je potvrđena prethodna iz 2010. godine, kojom je 11. juli označen kao Dan sećanja u Kanadi na žrtve genocida u Srebrenici.

Kako piše agencija Fena, april je u Kanadi proglašen mesecom borbe protiv genocida.

Genocid u Srebrenici biće obeležen s ostalim genocidima u 20. veku, uz komemoracije i izučavanje te tematike.

Član vladajuće Konzervativne partije Kanade Bred But u martu ove godine predložio je Parlamentu rezoluciju koja govori o svim genocidima u 20. veku, osim onog u Srebrenici, piše agencija.

Bošnjačku zajednicu u toj zemlji o tome je obavestila Kancelarija Irvina Kotlera, poslanika Liberalne partije Kanade, jednog od najvećih boraca za ljudska prava i slobode u Kanadi i velikog prijatelja BiH, navodi se u saopštenju te zajednice, prenosi Tanjug.

Tim povodom su oštru notu Butu uputili Kongres Bošnjaka Severne Amerike i Institut za istraživanje genocida, tražeći i da se ulože amandmani na rezoluciju kojim bi genocid u Srebrenici bio uvršten u taj dokument.

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanade Emir Ramić kazao je da su tamošnja bošnjačka zajednica i drugi građani te zemlje neprijatno iznenađeni time što genocid u Srebrenici nije ušao u tekst rezolucije.

"Taj čin koji ponižava žrtve najvećeg zločina posle holokausta u Evropi negativno utiče na reputaciju Kanade na međunarodnom planu", ocenio je Ramić pozivajući parlament da ispravi grešku i, kako kaže, Kanadu vrati na put zemalja koje se bore za istinu o zločinima u BiH i pravdu za žrtve tih zločina.

I Brajan Mas, predlagač prve rezolucije o genocidu u Srebrenici iz 2010. godine predložio je novi dokument.

"Povodom 20. godišnjice, Parlament podržava rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom je 11. juli proglašen Danom sećanja na žrtve genocida. Taj dan postaje sastavni deo meseca aprila u kome se razvija svest o potrebi borbe protiv genocida", stoji u Masovom predlogu.

Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Severne Amerike su zahvalili Mašeu, Irvinu Kotleru i Stefenu Dionu, članovima kanadskog parlamenta koji su javno u tom telu govorili o genocidu u Srebrenici, kaže se u zajedničkom saopštenju, koje prenosi Fena.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару