Oko 11: Sirija na meti

Čvrstih dokaza da je režim Bašara el Asada upotrebio hemijsko oružje nema, ali to neće sprečiti zapadne sile da započnu vojnu intervenciju u Siriji i pomognu pobunjenicima u rušenju režima.

Više gotovo da nema sumnje da će Sirija biti bombardovana od strane zapadnih sila. Inspektori UN koji istražuju da li je bilo upotrebe hemijskog oružja sa terena se povlače u subotu i očekuje se da će tada početi napad na tu zemlju, slažu se gosti emisije Oko.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Situacija u Siriji podseća na scenario koji se odigrao u Bagdadu i Tripoliju i iz svega što se dešavalo postavlja se pitanje koliko će intervencija trajati, smatra Momir Turudić, novinar nedeljnika „Vreme". Dodaje da se ta akcija ne bi mogla porediti sa bombardovanjem Srbije iz 1999. godine jer operacija „Milosrdni anđeo", u poređenju sa vojnim intervencijama u arapskom svetu, deluje kao priprema za teške ratove.

Jedina sličnost sa operacijom u Srbiji je isti pravni model, humanost koja se prikazuje kao motiv za vojnu intervenciju, objašnjava Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica „Politike".

„Njima je važno da sklope istu pravnu osnovu i pozivaju se na humanitarnu katastrofu. Ovde će se koristiti Blerova doktrina u NATO-u, važno je da postoji izgovor, a ovde je to upotreba hemijskog oružja. Prilično je očigledno da se zapad uplašio da bi Asad mogao da dobije rat i žele da odmognu njemu a pomognu pobunjenicima", kaže Ljiljana Smajlović.

Ona je rekla i da je Amerikancima najverovatnije ne odgovara decidan ishod vojne akcije, već produžavanje građanskog rata i nivelisanje odnosa moći dve zaraćene strane.

Upotreba hemijskog oružja, koje se koristi kao izgovor za vojnu intervenciju, već nekoliko meseci nagoveštava se u zapadnoj štampi. To je tačka posle koje je najavljen napad na Siriju i sagovornici Oka smatraju da je malo verovatno da bi ga Bašar el Asad nesmotreno upotrebio.

„Verovatno jeste korišćeno ali nije jasno zašto bi Asad to koristio ako se znalo da će posle toga uslediti vojna intervencija, i to samo nekoliko dana pre posete istražitelja iz UN. Pogotovo ako imamo u vidu šta sve od naoružanja ima na raspolaganju", ocenjuje Turudić.

Izvesnije se čini da su pobunjenici to oružje upotrebili da bi izazvali vojnu intervenciju, a zapadne sile su ovaj momenat ocenile kao pogodan da se to izvede, slažu se gosti Oka.

„Nevažno je šta se desilo u Siriji, Asad je u krajnjoj liniji odgovoran jer je on odgovoran za sve što se dešava tamo. To je neka čudna linija komandne odgovornosti na koju se pozivaju oni koji napadaju Siriju", objašnjava Ljiljana Smajlović.

Nepredvidljivi talas bombardovanja

Ne može se predivdeti koliko će bombardovanje Sirije trajati u prvom talasu, ali kada se pokrene mehanizam vojne intervencije on ide do kraja, kaže Momir Turudić.

„Da li će vazdušni udari trajati dok pobunjenici ne pobede ili će to biti neka drugačija vrsta pomoći teško je oceniti, ali američke analize svakako su samo zamagljivanje slike kako bi se pomoglo oslabljenju režima. Suština nije šta će se desiti, bilo koja vojna pobeda će imati uticaj na ceo region i užasne posledice", ocenjuje novinar Vremena.

Angažovanje američkog predsednika Baraka Obame koji je na čelo jedne od najmoćnijih zapadnih sila došao miroljubivom politikom, gosti Oka vide kao drugačije upakovanu doktrinu njegovih prethodnika koji su slične intervencije već podsticali u arapskom svetu.

„Obama je razočarao sve koji su očekivali da on bude nova vrsta liberalnog, progresivnog političara. Najviše je razočarana mlada liberalna generacija koja je poverovala u njegovu retoriku", kaže Ljiljana Smajlović i dodaje da se koristi isti recept medijske manipulacije protiv napadnutog režima.

Popuštanje Rusije i slabija odbrana Asadovog režima poslednjih dana, opravdana je nevelikom podrškom ruske javnosti većem angažovanju u Siriji. Sa istim problemom suočava se Barak Obama u Americi.

„U slučaju udara Rusija će to da osudi jer većina sveta misli da su to lažni izgovori političkih velikih sila. Za Rusiju je važno da ne ispadne da su učinili ustupak drugim velikim silama niti da se one ogrnu validnim pravnim argumentima za napad", smatra glavna i odgovorna urednica „Politike".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару