Poljoprivrednici u Šapcu privode kraju jesenju setvu

Tople i sunačane oktobarske dane, poljoprivrednici koriste za radove u polju. Stučnjaci očekuju da će pšenicom ove jeseni biti zasejane manje povrišine nego pre. U šabačkom kraju već je posejano oko 70 odsto planiranih parcela.

U dobro pripremljenom zemljištu, pšenica se lako i brzo seje. Vlage u oranicama ima, a poljoprivrednici tvrde da zarade od hlebnog zrna nemaju poslednje dve godine.

“Zarade nije bilo na prošloj i pretprošloj setvi. Samo ono pre tri godine kad je izašla na 4o dinara. I to je kratko bilo, ko je iskoristio, iskoristio je. Mnogi još nisu ni naplatili. Čekali su, ne znam šta su čekali. Ove godine, ona kiša nam dobro došla, te može da se poseje. Inače bi i to bilo rizično, i tako ide, topli su dani”, kaže Nikola Dragojević, poljoprivrednik iz Šapca.

Računica poljoprivrednicima ne ide u korist. Kažu i da pšenicu seju tradicionalno, samo zbog plodoreda, jer je dobar predusev.

“S obzirom da ja nemam poljoprivrednih mašina, i plaćam radove, kad se sve sabere, ispašće, da sve što sam ove godine prihodovao, uložiću sada u pšenicu, da ne računam hektare za proleće, suncokret što treba da posejem. Seme sam ja kupio, i obavezno svake godine kupujem seme, nikada svoje nisam sejao, uvek sam računao da ne može da bude iz ambara kao kupljeno seme selektovano”, navodi
Slobodan Gagić, poljoprivrednik iz Šapca.

Površine pod ozimim žitima u šabačkom kraju neznatno će biti manje u odnosu na prošlu godinu.

“Ništa neće naravno uticati, ovde je tovljački kraj, tog merkantila zaista je potrebno i poljoprivredni proizvođač se odlučuje uvek da u setvenoj strukturi ima pšenice. Tu nikada nećemo podbaciti, dakle kada je pšenica”, navpodi Darko Simić, PSSS Šabac.

Dok poljoprivrednici gledaju kako da uštede i smanje ulaganja, agronomi podsećaju da je primena pune agrotehnike, često presudna u proizvodnji.

понедељак, 22. децембар 2025.
5° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом