Kragujevac: 89 naučnika iz Srbije na Stanfordovoj listi

Na listama američkog Stanford univerziteta, među 210.000 najuticajnijih svetskih istraživača, nalazi se 89 naučnika iz Srbije. Rangirani su na dve liste, na osnovu rezultata postignutih u karijeri i po broju objavljenih naučnih radova i citiranosti.

Najbolje rangiran iz Srbije na Stanfordovim listama najuticajnijih svetskih istraživača je profesor emeritus, Ivan Gutman. On je jedan od 20 načunika sa Univerziteta u Kragujevcu, čije ime je na listama. Treći put u tom društvu su i profesori fizike i bilologije Prirodno-matematičkog fakulteta Svetislav Savović i Marijana Kosanić. Samo prošle godine bili su po 2.000 puta citirani u naučnim radovima drugih istraživača.

“Naći se u prva dva procenta na toj listi je rekao bih lep uspeh ne samo lični, nego i uspeh i Univerziteta i obrazovanja uopšte i nauke u celoj Srbiji”, kaže prof. dr Svetislav Savović, PMF u Kragujevcu.

Prof. dr Marijana Kosanić, sa PMF-a u Kragujevcu ističe: „Čast i zadovoljstvo naći se na ovako prestižnoj listi. Trudiću se da i dalje nastavim da radim ovim intenzitetom da zadržim poziciju”.

Na svoje kolege ponosni su svi sa kragujevačkog Prirodno-matematičkog fakulteta.

“Ukupno 6 naših sadašnjih i bivših profesora se pojavljuje na jednoj od te dve liste. Ja bih posebno istakla ovu listu koja se odnosi na čitavu karijeru. Gde se četvoro naših profesora pojavilo”, navodi prof. dr Marija Stanić, dekan PMF-a u Kragujevcu.

Prof. dr Miloš Ivanović, sa PMF-a u Kragujevcu naglašava da je to podstrek svima na fakultetu. “Meni je kao studentu ovde predavao profesor Svetislav Savović, a imao sam zadovoljstvo pored toga i da sarađujem sa njim i kao nastavnik”, ističe on.

Baš to je pozitivan impuls i za buduće akademce da marljivo uče i jednog dana stanu rame uz rame sa svojim profesorima. Za Univerzitet u Kragujevcu to ima višestruki značaj.

“To je jedan od parametara koji nam podiže rang na drugim listama kao što je Šangajska lista ili kao što je lista Times higher education, gde se nalazimo u samom vrhu u regionu”, navodi prof. dr Vladimir Ranković, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Na Stanfordovim listama je, pored istraživača iz Kragujevca, i sedamdesetak naučnika sa beogradskog, novosadskog i niškog Univerziteta.

 

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи