Читај ми!

Kragujevac: Za onkološke pacijente obavezna i psihološka podrška

Kragujevac je prvi u Srbiji krenuo sa novim protokolom u lečenju onkoloških bolesnika, koji podrazumeva psihološku podršku pacijentima. Ta pomoć, koja je ranije bila sporadična, svakodnevno je dostupna svim obolelima.

Neverica, strah, neizvesnost, beznađe. Kroz sve je prošla Kragujevčanka Bojana Petrović, kada je pre godinu dana saznala da ima karcinom. Dijagnozu je, kaže, doživela kao "malu smrt", ozdravljenje kao "ponovno rađanje".

„Dva izbora imate, imate ili da prihvatite situaciju ili da prihvatite da vas bolest uništi. Sve prođe tom podrškom porodice na prvom mestu“, kaže Bojana Petrović iz Udruženja "Za život bez karcinoma" iz Kragujevca.

Bojana i ostale pacijentkinje obolele od raka dojke, uz psihološku podršku stručnjaka, lakše su prebrodile najteže trenutke. Sada je imaju svi pacijenti. Samo u prvih šest meseci ove godine na kragujevačkoj onkologiji bilo je 20.000 pregleda.

„Ne samo pacijenti nego i članovi njihovih porodica, mogu da se jave kod psihologa, eventualno psihijatra kako bi prevazišli svoje probleme u lečenju svojih najmilijih“, kaže profesor dr Slobodan Milisavljević-direktor UKC Kragujevac.

Novi pristup dragocen je na svakom koraku teške terapije, koja se odražava i na mentalno zdravlje, saglasni su lekari.Tu je pomoć psihologa najvažnija.

„Da se kroz jedan odnos poverenja otvore, ustvari da praktično razrešavaju sve te probleme, sve te nedoumice u cilju što boljeg ishoda lečenja“, kaže profesor dr Vladimir Janjić, predsednik Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje.

„Normalno je da ste tužni, ali ako očajavate, vi nemate energiju da se borite, a vama treba svaki atom, svaki delić vašeg tela da se izborite sa onim što vas je snašlo i vratite u normalan život“, objašnjava dr Suzana Perović, koordinator Savetovališta za mentalno zdravlje Doma zdravlja Kragujevac.

U Srbiji tu tešku bitku svakodnevno vodi više od 42.000 ljudi, koliko godišnje oboli od raka. Uz savremene terapije , razumevanje i ohrabrenje zajedno ka istom cilju- ozdravljenju.

петак, 13. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи