Solarna elektrana u Pirotu, za dve nedelje, smanjila emisiju ugljen-dioksida za tonu

Lokalna samouprava Pirota naložila je svim ustanovama i javnim preduzećima da štede energiju i da razmotre mogućnosti za izgradnju solarnih elektrana. Do sada su solarne panele instalirale dve ustanove i tri javna preduzeća, a planovi su mnogo ambiciozniji.

Odlaganjem i recikliranjem smeća čuvaju životnu sredinu, a proizvodnjom struje iz solarnih panela stvaraju dodatne uštede. Za samo 15-ak dana rada solarna elektrana na Regionalnoj deponiji u Pirotu smanjila je emisiju ugljen dioksida za hiljadu kilograma.

"Trenutna proizvodnja pokriva potrošnju otprilike 95%. Svu proizvedenu energiju naši potrošači utroše, tako da u ovom trenutku solarna elektrana zadovoljava naše potrebe", kaže Nenad Đorđević, izvršni direktor JKP "Regionalna deponija".

Solarnim panelima zagreva se tehnička voda na bazenima i u vrtićima u Pirotu, a elektrana u javnom preduzeću Komunalac proizvodi više energije od potreba direkcije.

"Tako da mi ovde u upravi pokrivamo celokupnu potrošnju i imamo višak od oko 7000 kilovata. Svakako je ovo pozitivno iskustvo, a sa subvencijama koje su 50 odsto to i nije tako skupo", kaže Boban Tolić, direktor JP "Komunalac".

Zbog stalnih potreba za uštedama i korišćenjem zelene energije u gradskoj upravi Pirota planiraju osnivanje specijalnog odeljenja za energetsku tranziciju.

"Krajnji cilj grada Pirota je da budemo u pravom smislu reči Piroćanci, da što je moguće veći procenat energije, a kad kažem energije mislim na energiju koja je potrebna za zagrevanje prostorija i vode, i energiju koja je potrebna za proizvodnju struje, proizvodimo iz sopstvenih izvora i da budemo racionalni u potrošnji, da ne rasipamo energiju", navodi Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Stara deponija, odnosno smetlište, jedan je od najvećih ekoloških problema u Pirotu. Ideja gradske uprave je da se posle rekultivacije smetlišta i na ovoj površini od 5 hektara sagradi velika solarna elektrana.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару