Kako se rashlađuju stanovnici jagodinskog zoo vrta

Visoke temperature ne predstavljaju problem samo ljudima već i životinjama, pa čak i one čije je prirodno stanište u tropskim krajevima traže ovih dana poseban režim. Kako je u jagodinskom zoo-vrtu?

U jagodinskom zoovrtu je više od 250 životinja, većini njih prijaju ove visoke temperature, ali ima i onih kojima je potrebno celodnevno rashlađivanje. Za radnike zoovrta ovih dana i dodatni posao. Uspevaju li da rashlade sve životinje, kome je najviše potrebno rashlađivanje?

“S obzirom da je najtopliji period godine i da su visoke temperature svakodnevne mi primenjujemo različite tehnike za rashlađivanje, svakako dodatno rashlađivanje je potrebno životinjama čija su prirodna područja niske temperature i koje imaju belo i gusto krzno”, navodi Vesna Dimitrijević, zamenica direktora zoovrta u Jagodini.

Dodaje: „Naši timaritelji redovno tuširaju sve životinje, u nekim volijerama su postavljeni tuševi, mnoge životinje unutar svojih ispusta imaju bazene sa svežom vodom u kojoj provode veći deo dana”.

Vesna Dimitrijević kaže da se tokom letnjeg perioda ishrana životinja koriguje: “One dobijaju sveže voće i povrće, a njihova omiljena poslastica jeste zaleđeno voće i povrće, na primer medvedi obožavaju ledenu lubenicu, lemuri zaleđenu bananu, lubenicu kao i breskvu.“

Jagodinski zoo-vrt je poslednjih mesec dana postao bogatiji za mladunče lame, mladunče jaka, kao i četiri rakuna.

Životinje u zoovrtu redovno se rashlađuju, a iz Udruženja za zaštitu životinja apeluju na sve da obratimo pažnju na životinje koje se nalaze na ulici i koje su bez vlasnika, da i njima obezbedimo u ovim vrelim danima bar svežu vodu za piće.

 

понедељак, 02. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару