U Novom Pazaru vrućinu „hlade“ čajem

Tropske vrućine pogodile su i Novi Pazar. Kako rade najvredniji Novopazarci - pekari i ćevabdžije i na koji se to poseban način rashlađuju.

Displej na zgradi gradske Uprave pokazuje da je 58 stepeni. Kažu da je u kvaru. Termometar u autu 40. Znatno toplije je kod pekara Albina Kolašinca u Staroj čaršiji. Peć, iako zagašena, i dalje je na 300 stepeni.

Albin Kolašinac, pekar kaže: „Na ovom mestu gde sam ja, tako, 62-3 stepena“. Na pitanje kako se rashlađuje, odgovara: „Pa, ventilator. Ali, ne može to da se rashladi. Kući, pa pod hladan tuš i vratimo se malo“.

Ništa hladnije ni u ćevabdžinicama. Ćumur mora dobro da se razgori kako bi ćevap opravdao zvanje najboljeg iz Novog Pazara.

Baš je približno i kod nas. Tu je oko 80, 70, 90 stepeni. Zavisi kako raspalimo ovu skaru. Ali prilagođavamo se. Ne pijemo za roštiljem vodu nego obično sedemo i čaj pijemo i prilagodimo temperaturu toploti“, navodi Ismet Ujkanović, roštiljdžija.

Vreo čaj, isključivo ruski ili turski, tajna je osveženja starijih Novopazaraca. I mlađi prisvajaju ovaj običaj.

Rifat Jejna objašnjava: „Da izjednači temperaturu spoljnu i unutrašnju. Mahom, to i Turci rade. U Tursku nemož* dobit* kafu, od 1000 - jedna. Sve čaj.“

Isteramo toplotu i uživamo za merak. To se uvek pije. U svim istočnim zemljama se pije čaj. Ma koliko bilo čudno to tako treba“, ističe Jasmin Dervišnurović.

Mnogi se ipak radije odluče za hladnu limunadu ili malinadu. A Novopazarci ovih dana osveženje traže i na planinama.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи