U Novom Pazaru vrućinu „hlade“ čajem

Tropske vrućine pogodile su i Novi Pazar. Kako rade najvredniji Novopazarci - pekari i ćevabdžije i na koji se to poseban način rashlađuju.

Displej na zgradi gradske Uprave pokazuje da je 58 stepeni. Kažu da je u kvaru. Termometar u autu 40. Znatno toplije je kod pekara Albina Kolašinca u Staroj čaršiji. Peć, iako zagašena, i dalje je na 300 stepeni.

Albin Kolašinac, pekar kaže: „Na ovom mestu gde sam ja, tako, 62-3 stepena“. Na pitanje kako se rashlađuje, odgovara: „Pa, ventilator. Ali, ne može to da se rashladi. Kući, pa pod hladan tuš i vratimo se malo“.

Ništa hladnije ni u ćevabdžinicama. Ćumur mora dobro da se razgori kako bi ćevap opravdao zvanje najboljeg iz Novog Pazara.

Baš je približno i kod nas. Tu je oko 80, 70, 90 stepeni. Zavisi kako raspalimo ovu skaru. Ali prilagođavamo se. Ne pijemo za roštiljem vodu nego obično sedemo i čaj pijemo i prilagodimo temperaturu toploti“, navodi Ismet Ujkanović, roštiljdžija.

Vreo čaj, isključivo ruski ili turski, tajna je osveženja starijih Novopazaraca. I mlađi prisvajaju ovaj običaj.

Rifat Jejna objašnjava: „Da izjednači temperaturu spoljnu i unutrašnju. Mahom, to i Turci rade. U Tursku nemož* dobit* kafu, od 1000 - jedna. Sve čaj.“

Isteramo toplotu i uživamo za merak. To se uvek pije. U svim istočnim zemljama se pije čaj. Ma koliko bilo čudno to tako treba“, ističe Jasmin Dervišnurović.

Mnogi se ipak radije odluče za hladnu limunadu ili malinadu. A Novopazarci ovih dana osveženje traže i na planinama.

недеља, 17. новембар 2024.
8° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње