Novi sjaj starih, zaboravljenih česama

Meštani Barbatovca, jednog od najvećih sela u opštini Blace, koji u svojim domaćinstvima imaju samo tehničku vodu, pokrenuli su inicijativu za obnovu zapuštene javne česme, stare preko sto godina, iz koje su se generacije snabdevale vodom. Opština Blace, koja i inače svake godine u budžetu planira sredstva za ove namene, podržala je ovu inicijativu i već su krenuli radovi na rašćišćavanju terena i prilaza do same česme.

Javna česma,  iz koje su se meštani Barbatovca snabdevali vodom do pre nekoliko decenija, poslednji put je obnovljena pre skoro jednog veka. Sve manji broj stanovnika,  ali i nemar i nebriga, doprineli su da česma , iako i danas jednako neophodna, bude gotovo zaboravljena.

“Ta voda nam mnogo znači. Mi idemo, za piće vodu ili kupujemo ili idemo u Grgure, pa donosimo vodu za piće, mi  imamo tu koja je tehnička voda. Znate kolko vredi neizmerno i greota je da ovakvo bogatstvo i ovakva količina vode leži ovde, a da idemo da kupujemo gore”kaže Damnjan Vesić iz Barbatovca.

Meštani svedoče da česma , zahvaljujući izdašnosti izvora, nikada ne presušuje.

“Kao đak, to je bilo sedadeset i neke godine, tu smo pili vodu, umivali se, dečica, sedimo ovde i to je trajalo desetak godina, međutim zapušteno je, vidiš i sam kako je, treba da se uradi, da se pije voda, ova je voda zlatna” ističe Rade Dragićević iz Čungule.



“Molili smo da nam to osposobe, da ne kupujemo vodu” dodaje Ivko  Gavrilović iz Barbatovca, dodajući da imaju tehničku vodu ali da sada moraju da je kupuju iako je drugo, celo selo tu zahvatalo vodu.


Ministarstvo zdravlja je česmu podiglo 1927. godine.

U Opštini Blace ističu da je inicijativa meštana Barbatovca, u skladu sa njihovim opredeljenjem da se svake godine obnovi po neka stara javna česma.

“Na našoj teritoriji postoji više česama, koje su izgrađene još za vreme Kraljevine Jugoslavije. Na žalost one su bile prepuštene zubu vremena, ali mi smo unazad, evo tri – četiri godine, počeli sa obnovom tih česama starih. Mi stojimo na raspolaganju i svim sredstvima želimo i na svaki način da pomognemo, da te spomenike koji su tu, obnovimo i  da ih sačuvamo” objašnjava Ivan Burgić, predsednik opštine Blace

U lokalnoj samoupravi tvrde da će ceo prostor uskoro dobiti sasvim novi izgled, poput izletišta u selu Đurevcu, gde je takođe, nedavno, obnovljena stara česma.

недеља, 07. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару