Strip crtači iz celog sveta u Leskovcu

U Leskovcu je održana 26. Balksnska smotra mladih strip autora. Ove godine oboren je rekord po broju učesnika, a za četiri dana trajanja festivala održan je veliki broj izložbi i predavanja najboljih evropskih i svetskih strip crtača.

Još ranih osamdesetih godina dvadesetog veka njegovi stripovi izlazili u prestižnim Nemačkim i Belgijskim almanasima. Sredinom devedesetih zajedno sa legendarnim Kokanom Mitrovićem osniva leskovačku školu. Skoro trideset godina kasnije na 26. Balkanskoj smotri mladih strip autora Mija Kulić je počasni gost. Zadovoljstvo ne može da sakrije.

“Škola stripa osnovana je 1995. godine i bukvalno evo je 2024. i još uvek traje. I samo da kažem nešto što vredi traje”, navodi Mija Kulić, strip autor.

Ovogdišnja smotra mladih strip autora Balkana za četiri dana imala je 37 različitih programa na kojima su predavanja održala 93 crtača iz 16 zemalja Evrope i Azije.

“Bio sam na nekoliko konvencija na svetu, ali ovo je unikat jer vide se onaj balkanski duh balkansko gostoprimstvo i sve što ima”, kaže Damjan Georgijevski, strip autor.

Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu u ovoj godini oborila mnoge rekorde, a po prvi na jednom mestu u istoriji Evropskog stripa predstavljen i strip svih 11 Balkanskih zemalja.

“Imamo jedan nezvanični svetski rekord 3121 učesnika iz 83 zemlje sa 6 kontinenata. Po rečima Pola Graveta vodećeg svetskog strip teoretičara iz Britanije on ne zna za veći strip festival”, kaže Marko Stojanović organizator Balkanske smotre.

Strip zahteva poseban način izražavanja, kreativnost, maštu, ironiju, dramaturgiju. Zato je i ne gubi popularnost među mladima, naprotiv. Leskovačka škola stripa postala je prepoznatljiva u regionu i Evropi a Balkanska smotra mladih strip autora događaj koji iz godine u godinu dobija sve više na značaju.

петак, 18. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи