Читај ми!

Sa Nadeždom kroz vreme

Povodom 150 godina od rođenja čuvene slikarke Nadežde Petrović u njenom rodnom Čačku su izvedeni kratki dramski komadi "Sa Nadeždom kroz vreme". Ovo je projekat koji Umetnička galerija realizuje već nekoliko  godina u saradnji sa osnovnim i srednjim školama.

Jesen 1898. u Čačku. Porodica Petrović se sprema za zajedničko fotografisanje pred Nadeždin odlazak na studije slikarstva u Minhen. Kao inspiracija za dramsku minjaturu, poslužila je ova porodična fotografija koja se čuva u Umetničkoj galeriji. Osećanja , želje i nadanja slikarkinih najbližih, uverljivo su prikazali učenici Gimnazije i nekoliko osnovnih škola.


„S obzirom da je to oživljavanje naše istorije koja je bogata u svakom pogledu pa tako i u slikarskim ostvarenjima Nadežde Petrović koja ne samo da ima velika ostvarenja u slikarstvu nego ima zasluge u Prvom svetskom ratu kao bolničarka tako da smatram ovo za jedan mali korak u nekom višem cilju“ kaže Luka Dmitrović, učenik Gimnazije u Čačku.


„Pričali smo sa profesorima gde su nas uputili kako je izgledalo to nekad koliko je bilo teško vreme nekako da se uživimo u ulogu i da pronađemo sebe u tome. Nadežda je bila jako napredna žena i pokazala je koliko je ispred svog vremena“ ističe Viktorija Krsmanović, učenica Gimnazije u Čačku.


Projekat "Sa Nadeždom kroz vreme" sprovodi se već osam godina po ideji kustosa Dragane Božović. Pored priče o fotografisanju, u Domu učenika prvi put je izveden i kratak komad o boravku Nadežde Petrovič i brata Rastka u Veneciji 1914.Izvedbu prate i kostimi specijalno izrađeni za predstave.


„Nadežda je sa bratom Rastkom u Veneciji , nažalost ona tu saznaje da je počeo Prvi svetski rat i sa njim se vraća u Srbiju.Ove godine se obeležava i 125 godina od rođenja Rastka Petrović, našeg velikog književnika i Nadeždinog omiljenog brata tako da ustvari ovde dve priče posvećujemo i Nadeždi i Rastku“, ističe Dragana Božović, viši kustos Umetničke galerije "Nadežda Petrović", Čačak.


„Veoma odlučna žena i hrabra da u tom periodu u kome žene ne bi izabrale takav kako da kažem pojavu, jednostavno da idu za slikarstvom. Tako veoma sam zadovoljna što glumim nju“ kaže Marta Jerinić, učenica OŠ "Sveti Sava", Čačak.


Proteklih godina dramske minijature o životu čuvene Čačanke, izvedene su na brojnim manifestacijama. Ovoga puta u okviru projekta prve nacionalne prestonice kulture.

 

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи