Читај ми!

Požega, Arilje, Užice: Procenjuje se šteta i otklanjaju posledice olujnog nevremena na objektima i u poljoprivredi

U opštini Požega proglašena je vanredna situacija u mesnoj zajednici Roge u kojoj je grad preksinoć napravio ogromnu štetu na objektima i usevima. A gradonosni oblak opustošio je i sela i na području Arilja i Užica.

Kakav je gradonosni oblak opustošio požeško selo Roge posledice su vidljive na svakom koraku. 

Pojedini meštani svedoče da je grad bio kao pomorandža. A šteta...

„Aj, da kažem hiljadu crepova što sušare, što kuće. I na autu štete ima jedno petsto evra“, navodi Milun Grujičić iz sela Roge.

„Stambeni objekti prvo, to je najbitnije. A posle ovo, ajde šupa i štala imaju ploče… malo je problem za ovaj sitni biber crep sad“, pokazuje Rade Cvijović, meštanin istog sela.

„Đe da nađem ovaj sitni crep, biber ovaj?", pita se Dragan Kabanica iz sela Roge. Dodaje: "Rekoh ti ja ima samo jedan majstor Mito gore i to ti je što se tiče majstora“.

Ispred mesne zajednice vanredni sastanak žitelja sela u kojem je grad oštetio krov na svakom objektu.

„Majstore, ako neko ima veća oštećenja morate juriti vi, ne može opština. Ne mogu da garantujem da će opština moći sto posto da pokrije ovu štetu, jer smo mi gledali, šteta je otprilike dvanaest, petnaest miliona sigurno. Ako uzmemo u obzir da ima oko sto hiljada polomljenih crepljika. Naša komisija će sad krenuti u obilazak kuća, ali i pre nego što komisija završi izveštaj, moramo da poručimo crep“, kaže Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.

U susednom selu Drežnik u domaćinstvu Daničića grad je polupao više od pet hiljada crepova. Lazar kaže da ih iz gradske vlasti niko nije obišao. Zato su sami nabavili najlon, a smatra da bi lim bio bolje i jeftnije rešenje.

„Kad bi meni oni dozvolili da dadu lim. Meni treba osam tabli, metar i deset. Znači na dvades metara, uvek imam manje. Ali ovo ne vredi, ovo drugi put ja popravljam, stavljam crep. Ne vredi, ne znam šta ću više“, kaže Lazar Daničić iz sela Drežnik.

U ariljskoj Trešnjevici grad je obrao mnoge malinjake, stradali su krovovi, ali i plastenici. Iakosu Mitrovići osigurani, od toga kažu imaju slabu vajdu.

„Na primer kada grad probuši plastenik na jednom mestu ili na više mesta, to je šteta sto posto. Mora da se zameni ceo najlon, na primer. A osiguranje proceni štetu na deset posto, što ništa ne znači. I tu ima petnaest plastenika, koji su uništeni sto posto. I tu najlon sad mora da se zameni, najlon je sav stavljen prošle godine. Tu je šteta sto posto“, navodi Dalibor Mitrović iz sela Trešnjevica.

U Svračkovu je od grada stradala banana, ali je služila da upotpuni lepotu domaćinstva u kojem su navikli da se složno, porodično i uz komšijsku pomoć krov popraviti brzo. Jer za koji dan će nove padavine.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару