Veliki petak u domu Slovaka u Vojlovici

Među hrišćanima koji danas obeležavaju Veliki petak su I Slovaci koji žive u pančevačkom naselju Vojlovica. Porodice odlaze na jutarnju službu, a najvažniji posao kod kuće je farbanje jaja i pripreme za Uskrs.

 Slovaci iz Vojlovice u Pančevu Veliki petak započinju odlaskom u crkvu, gde se čitaju pasije i podseća na najtužniji dan u hrišćanstvu, kada je stradao Isus Hristos.

Lidija Zloh, sveštenica objašljava: "Tamo je opisana istorija stradanja Isusa Hrista, njegova smrt, zajedno sa raspećem. Uporedo pevamo naše crkvene pesme, a u okviru bogosluženja svakog Velikog petka je i pričešće."

Najvažniji posao svake domaćice je farbanje jaja, a u porodici Holok mami Danijeli revnosno pomažu deca, Martin, Andrej i Ana. Zbog njih uglavnom koriste kupljene boje i lukovinu. Vole da lepe sličice, ali i sami oslikavaju jaja, takmičeći se ko će lepše da ih iscrta i oboji. Najvažnije je da praznik provode zajedno, u porodičnom domu.

 "Ovaj najveći hrišćanski praznik znači mnogo, jer je to prilika da budemo svi na okupu, da se družimo, da popričamo, da živimo u tom duhu, pošto se isus Hristos žrtvovao za sve nas," kaže Miroslav Holok.

 Veliki petak je kod Slovaka posni dan, pa trpeza nije obilna.

Danijela Holok kaže da sprema ribu i krompir salatu,  kokice  to  je za ceo dan. Taj dan se još spremaju kolači, koji će da se služe u nedelju.  Porodica priprema  poklone za decu, koje će u nedelju skrivati u bašti.

Martin Holok ne krije očekivanja:"Valjda će biti poklona. Voleo bih neke igračke, da sklapam lego kocke."

Holokovi se spremaju  za druge praznične običaje, a kao porodica koja voli muziku, raduju se koncertu i folklornoj večeri, koji se tradicionalno održavaju na drugi dan Uskrsa.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи